Blog

Eenzaam op een zolderkamertje?

09:13, 03 juli 2015
Haas in de stad
‘Ben je nog aan het schrijven?’ Hoe vaak ik dat niet te horen krijg… Op zich een rare vraag trouwens, want aan een timmerman vraag je toch ook niet of hij nog aan het timmeren is of aan een leraar of hij nog lesgeeft. Schrijven is mijn beroep! 
Maar toch is die vraag om een heel andere reden ook weer niet zo gek. Het valt namelijk vaak absoluut niet mee tijd te vinden om aan een boek te werken. Er is zoveel meer te doen dan alleen schrijven. Ik denk weleens aan het clichébeeld dat er over schrijvers heerst: wij zouden eenzaam op een zolderkamertje zitten te ploeteren. Nou, was het maar waar!  
De werkelijkheid is dat ik minstens zestig dagen per jaar op pad ben om op scholen en bibliotheken te praten over schrijven, mijn of andermans boeken en lezen. Superleuk overigens! Daarnaast geef ik jaarlijks een schrijfcursus, produceer ik teksten in opdracht van bijvoorbeeld educatieve uitgeverijen en heb ik natuurlijk als zelfstandig cultureel ondernemer, zoals dat tegenwoordig heet, ook mijn boekhouding en andere administratieve verplichtingen. Mijn acties tegen denderende goederentreinen en een enorme parkeergarage voor de deur reken ik niet mee, maar bestuursactiviteiten voor Stichting Leenrecht en bijeenkomsten van mijn vakvereniging de VvL natuurlijk wel.  En dan heb het niet eens over netwerken en promotieactiviteiten voor je eigen boeken of blogs schrijven voor Hebban Junior.  
Een schrijver is zijn eigen marketeer, secretaresse, coach, scout, agent, boekhouder, accountmanager, koffiejuffrouw, poets, ict’er en leidinggevende.  
Maar gelukkig is er één ding dat ik als schrijver niet zelf hoef te doen en dat is mijn eigen boeken illustreren. In het geval van de boeken van Haas is daar Gertie Jaquet. Zij is momenteel druk bezig met de illustraties van ons nieuwe boek: Haas in de stad. Zoals je kunt zien, is het omslag al klaar. Prachtig!  
En al denk ik bij ieder nieuw boek van Haas dat dit het mooiste en beste tot nu toe is, deze keer meen ik het echt. Wat vreselijk dat we tot november moeten wachten voor het boek er is. Tenminste, als het Gertie lukt om op tijd klaar te zijn met al het tekenwerk? Want er valt enorm veel te tekenen en ook zij heeft last van alle bezigheden die haar belemmeren om eenzaam op een zolderkamertje te ploeteren. Gertie maakt sieraden, keramiek en stempels, ze geeft stempelcursussen, speelt samen met mij poppenkast van Haas, maakt samen met mij de nieuwsbrief van Haas.  
Een illustrator is haar eigen marketeer, secretaresse, coach, scout, agent, boekhouder, accountmanager, koffiejuffrouw, poets, ict’er en leidinggevende.  
Gelukkig hebben we er wat op gevonden. Jij, je kinderen of leerlingen kunnen Gertie helpen door haar te inspireren met een tekening van Haas en zijn vrienden in de stad. In de verhalen gaat Das naar het museum, wil Mol met de metro, blust Rat een vuurtje in de supermarkt en gaan Haas en Kip shoppen in een warenhuis. Maar verzin gerust zelf wat. Misschien is jouw tekening wel aanleiding voor een nieuw verhaal?  
Stuur je tekening voor 15 juli op naar de Illustratiestudio, Tussen de Bogen 62, 1013 JB Amsterdam of digitaal naar info@hierishaas.nl. Je maakt kans op En de groeten van Haas of Een jaar lang feest met Haas naar keuze! Vergeet niet je naam en adres te vermelden.    

[Deze blog is gepubliceerd op Hebban.nl]


2011

2010

Nieuws

Cursusen Voor kinderen schrijven

Wil je ontdekken of je talent hebt om kinderverhalen en/of informatieve teksten voor kinderen te schrijven en wil je weten wat er in de beroepspraktijk allemaal bij komt kijken? In september start ik met een nieuwe basiscursus Voor kinderen schrijven. Voor gevorderden start in oktober een vervolgcursus. Geschikt voor wie stappen wil zetten met het schrijven van een kinderboek. Lees meer...

Kinderboekenweektip

'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad' zijn perfect om mee te werken tijdens de Kinderboekenweek. Kleuteruniversiteit biedt er twee prachtige projecten bij aan. Lees meer...

Op radio en tv

Met Fake! ben ik te horen en te zien geweest bij NOS radio 1 journaal en bij Brabants Bont van Omroep Brabant. Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Bij mijn boek 'Hoe maak je een boek?' heeft uitgeverij Zwijsen inspirerende lestips beschikbaar gesteld. Lees meer...