Blog

Een veilig avontuur

10:11, 29 januari 2013
​De eerste 500 woorden van wat een nieuwe jeugdroman moet worden, zijn geschreven. Zou het ooit een boek worden, vraag ik me steevast af in zo'n prematuur stadium.
Uit ervaring weet ik dat het alleszins tot de mogelijkheden behoort. Voor jongeren heb ik al eerder vier boeken geschreven en voor 9+ ook minstens een stuk of twintig (makkelijk lezen boeken meegeteld). Als je daarnaast al het andere werk meetelt, waar een isb-nummer en alleen mijn naam als auteur op staat, kom je vlot aan 160 titels. Tenminste dat was een jaar geleden toen ik voor het laatst telde.
Toch maakt dat geen enkel verschil voor de onzekerheid en het luchtledige gevoel dat ik nu heb aan de start van een nieuw schrijfavontuur. Want dat het een avontuur wordt, daarover twijfel ik niet. Schrijven is als lezen. Je leeft intens met je hoofdpersonage mee. Je komt in situaties waar je normaal niet in terechtkomt en aangezien ik van plan ben een spannend boek te schrijven, zal het ook mezelf gaan benauwen. Gelukkig maar dat het uiteindelijk een veilig avontuur is. In een verhaal kun je alles meemaken zonder dat het ooit echt gevaarlijk wordt.
Grappig is dat ik onlangs gestart ben een vervolgcursus te geven als verdieping op de basiscursussen die ik al sinds 2004 geef. 'Schrijf je eigen kinderboek' in een jaar is de insteek. Mijn cursisten hebben na de eerste bijeenkomst als opdracht meegekregen een plot en synopsis te schrijven. Wie is de hoofdpersoon? Voor welk dilemma, conflict komt deze te staan? Hoe lost de hoofdpersoon dit op en wat is er daardoor veranderd ten opzichte van de beginsituatie? Wat is de premisse van het verhaal? Waar gaat het eigenlijk over en wat wil je ermee zeggen en verbeelden middels dit verhaal? Sowieso moeten ze starten met schrijven.
Tja, en nu zit ik in hetzelfde schuitje als zij. Zou mijn avontuur hen helpen? Of zou hun avontuur mij helpen? Ik denk dat beide geldt, want goede raad is voor iedereen nuttig. Zelfs al geef je hem aan jezelf. Want help, wat wil ik eigenlijk met mijn verhaal in statu nascendi zeggen?

2011

2010

Nieuws

Een prachtige herdruk!

Op veler verzoek een prachtige herdruk van 'Er was eens...'. Lees meer...

The making of Fake!

Altijd al willen weten hoe een boek tot stand komt? Kijk dan nu naar dit leuke filmpje dat Marijn Olislagers maakte. Lees meer...

Gratis e-boek van Haas!

Vanwege de Kinderboekenweek geven Gertie Jaquet, Gijs Sierman en Annemarie Bon je een gratis e-boek van Haas cadeau! Lees meer...

Vers van de pers

Maar liefst vijf nieuwe boekjes tegelijk vielen vandaag op mijn deurmat! En op alle vijf ben ik even trots! Lees meer...