Annemarie Bon verzorgt lezingen en presentaties voor ouders, leerkrachten en bedrijven. Boekingen verlopen via De Schrijverscentrale.

Waarom moeilijk lezen als het makkelijk kan?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en/of ouders geeft Annemarie Bon een kijkje in de schrijverskeuken. Zij gaat daarbij specifiek in op het schrijven van AVI-boeken. Hoe beïnvloedt AVI een tekst en wordt een boek daar wel makkelijker te lezen door? Bevorderen gewoon goed geschreven boeken en leesplezier de leesvaardigheid niet veel meer dan verplicht kilometers maken op een bepaald leesniveau? Op humoristische wijze geeft Annemarie Bon haar visie op deze zaken. Ze gaat in op het belang van lezen en geeft tal van tips aan ouders om kinderen met leesmoeilijkheden te ondersteunen.

 

Leesbevordering

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en/of ouders vertelt Annemarie Bon over het belang van lezen en voorlezen. Hoe kunt u kinderen stimuleren en enthousiast maken voor lezen? En waar begint u als u zelf uw kennis van jeugdliteratuur wilt verdiepen? Annemarie Bon schreef jarenlang de brochure met lessuggesties voor het basisonderwijs bij de thematitels voor de Kinderboekenweek, in opdracht van CPNB. Zij schreef de e-learningcursus Leesbevordering voor E-wise (beoordeeld met een 8,0) en werkte mee aan de lessen leespromotie van Leesparade van uitgeverij Delubas. Daarnaast is zij Schoolschrijver en docent van de cursus Voor kinderen schrijven.  

Bent u leerkracht en wilt u het leesgedrag van uw leerlingen meteen al bevorderen, geef dan vooral het goede voorbeeld en lees vooral zelf veel. Weet u niet waar te beginnen, start dan met deze tiplist van Annemarie Bon.

Samen met illustrator Gertie Jaquet isook mogelijk de lezing 'Aan de slag met Haas' voor leerkrachten van groep 1 t/m 4. Extra leuk is dat Gertie Jaquet onderwijl de mooiste tekeningen maakt die onder de toehoorders worden verloot.

Chantal van Ophuizen op Twitter:
Leuke lezing van Annemarie Bon en Gertie Jaquet tijdens de . Het was af en toe net cabaret!

Freinetschool De Pit, Diest, België:
Heel knappe presentatie en ongelooflijk enthousiaste spreekster. Annemarie weet duidelijk waarover ze spreekt en brengt dit met veel passie over. Absolute aanrader!

 

Communiceren met kinderen in verschillende leeftijdsfasen

Wie schrijft voor kinderen, moet op de hoogte zijn van het kennisniveau en de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen in elke ontwikkelingsfase. Wat kunnen kinderen op een bepaald moment aan? Waar zijn ze dan in geïnteresseerd en welke tone of voice past dan het beste? Annemarie Bon spreekt vanuit 25 jaar ervaring schrijven voor kinderen van alle leeftijdsfasen, zowel fictie, informatief en educatief. Ook is zij al jarenlang schrijfdocent voor wie dit ambacht zelf onder de knie wil krijgen.

 

Vergroot je creativiteit

Creatief zijn kun je leren. In deze workshop reikt Annemarie Bon daartoe allerlei tips en brainstormtechnieken aan. Leer buiten de box te denken en ondermijnende gedachten te stoppen. U zult ervan versteld staan hoe creatief u eigenlijk bent! Deze workshop is een aanrader als u met uw team eens wat anders dan anders wilt organiseren.

 

Workshop creatief schrijven voor leerkrachten

Stelopdrachten in methodes zijn vaak saai. Kinderen zijn er maar moeilijk voor te motiveren. En hoe beoordeel je als docent hun teksten eigenlijk? Het gaat immers niet om spelling, maar om bijvoorbeeld originaliteit, rijke taal en een goede structuur. In deze workshop krijgen leerkrachten tools in handen om teksten te beoordelen, maar vooral krijgen ze tal van tips en voorbeelden om van schrijven in de klas een feestje te maken.
Voor E-wise ontwikkelde Annemarie Bon de e-learningcursus Verhalen schrijven: instrueren, begeleiden en beoordelen. Deze cursus is beoordeeld met een 7,8.

Enkele reacties

'Veel nieuwe tips, waar we meteen mee aan de slag kunnen. Leuk ook om zelf aan de slag te gaan in plaats van alleen te luisteren.'

'Was super! Ga zo door. Prettige afwisseling tussen doen en luisteren.'

'Super inspirerend!'

'De middag vloog om! :-) Blijf vooral schrijvers uitnodigen.'
Nieuws

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Naar Boedapest

Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!

Stoere Steffie

Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!

Top tien meest uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas