Een schrijversbezoek is een bijzondere belevenis voor kinderen en bevorderlijk voor het leesplezier en de leesmotivatie. De Schrijverscentrale bemiddelt bij de boeking van school- en bibliotheekbezoeken. Vaak is het handig om data van een bezoek vooraf met de auteur te regelen vanwege drukte bij De Schrijverscentrale, zeker als het een bezoek op korte termijn betreft.
Annemarie Bon heeft de keus uit verschillende programma’s, maar bij elk bezoek aan de basisschool kan de groep een boekenpakket voor de school winnen! Bij het voortgezet onderwijs kan er individueel een boek gewonnen worden.

Door het schrijversbezoek voor te bereiden met een van deze lesbrieven haalt u het meeste uit een schrijversbezoek.

Download de gratis lesbrief voor de onderbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de middenbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de bovenbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs hier.

 

 

School- en bibliotheekbezoek algemeen

groepen 1 t/m 8

Annemarie Bon kan voor elke groep in het basisonderwijs een boeiend schoolbezoek verzorgen. Van een sprookjesfeest voor kleuters en een dappere Haas-spel tot aan speciale spelprogramma's op verzoek. Ter voorbereiding op het bezoek kunt u de lesbrief bovenaan deze pagina downloaden met daarin lessuggesties en tips voor geschikte boeken om mee te werken. Annemarie Bon leest voor, beantwoordt vragen en kan op elk gewenst thema ingaan, van informatieve onderwerpen zoals beroepen en spreekbeurten tot aan sociaal-emotionele onderwerpen.
Een bezoek wordt altijd afgesloten met een klassikale quiz. De prijs is een boekenpakketje voor de schoolbibliotheek.
Vanaf groep 6 kan de film The making of Fake voorafgaand aan het bezoek worden vertoond.
Annemarie Bon kan ook speciale presentaties geven naar aanleiding van haar boeken, bijvoorbeeld over Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, sprookjes, reizen of spreekbeurten of specifiek over haar nieuwste boek 'Fake!' dat in mei 2019 verschijnt. Ook ontwikkelt Annemarie graag een les op maat.
schoolbezoek Annemarie Bon

 

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs heeft Annemarie Bon een op maat gemaakt programma met een powerpointpresentatie waarin zij aansluit bij de populariteit van schrijven onder jongeren. Hoe word je schrijver? Is schrijven een droomberoep? Waarom moet een schrijver research doen? En hoe kun je zelf gave weblogs of verhalen schrijven? Tevens geeft zij toelichting op haar jeugdromans, met name op haar nieuwste boeken 'Free run' en 'Challenge'.  De lezing begint met een voorgelezen kort verhaal. Desgewenst kan de presentatie ook geheel gewijd zijn aan 'Fake!' uit 2019. Dit informatie boek gaat in op nepnieuws, complottheorieën, mindfuck en maakt duidelijk hoe journalistiek en wetenschap werken.
 

trajectum

Voor een kleine impressie kijk naar dit filmpje dat gemaakt is in 2011:
https://www.youtube.com/watch?v=UgPO9y7R4FU

 

Schrijfworkshops basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Annemarie Bon is een ervaren schrijfdocent. Zij verzorgt al sinds 2004 schrijfcursussen. Voor de Culturele Ladekast geeft zij scholen advies hoe de verschillende doelen uit te werken.
Voor het basisonderwijs zijn diverse schrijfworkshops mogelijk, zoals algemeen creatief schrijven of specifiek ingaan op fictieve verhalen. Na een korte toelichting op schrijven en eigen onderzoek gaan de leerlingen aan de slag met allerhande brainstormtechnieken, Story Cubes, creatieve opdrachten die altijd lukken (!) of volgens een stappenplan een origineel verhaal schrijven. Ook leren de leerlingen elkaar op positieve wijze feedback geven.

Ook voor het voortgezet onderwijs verzorgt Annemarie Bon schrijfworkshops. Die kunnen gericht zijn of fictie, maar ook op informatieve of journalistieke teksten. Als extra is er voor de leerkrachten een lesbrief voor verdere verdieping na de workshop.

 

Gecombineerde schrijf- en illustratieworkshops voortgezet onderwijs

Samen met Gertie Jaquet geeft Annemarie Bon schrijf- en illustratieworkshops voor het voortgezet onderwijs rondom bijvoorbeeld de boeken van Haas. Na een korte toelichting op schrijven en een aantal nuttige schrijftips gaan de leerlingen aan de slag met brainstormtechnieken, een plotje bedenken, een mooie opening schrijven en elkaar feedback geven. Het geeft het beste resultaat als de school aandacht besteedt aan voorbereiding en afronding van het project. Trek daar minstens drie extra lesuren voor uit. Op onderstaande foto is een leerling aan het werk.
Ook een prentenboek schrijven, illustreren en vormgeven behoort tot de mogelijkheden.

Waerdenborch
 

Auch in Deutschland ist eine Autorenbegegnung mit Annemarie Bon möglich. Die Lesungen sind für Schüler der 7. bis 9. Klasse geeignet. Vermittlung und Näheres bei
Udo von Alten Friedrich-Bödecker-Kreis e.V.
Künstlerhaus/Sophienstr. 2
30159 Hannover
Telefon 0511 / 9805823
E-Mail: fbk.nds@t-online.de
Internet: www.boedecker-kreis.de
Flyer: Flyer-Lebendige-Literatur

 

Enkele reacties

Een deel van de Taalkr8-dag speelde zich af in de bibliotheek in de binnenstad. Daar hield Annemarie Bon, ooit hoofdredacteur van het scholierenblad Taptoe, een inleiding over hoe je weblogs moet maken om je schrijverstalenten uit te dragen. Honderd kinderen hingen aan haar lippen.
De Stem, Roosendaal

De leerlingen hebben genoten van de lezing. Er is veel vraag naar de boeken in de mediatheek.
Truus van den Hurk, Mondriaan College Oss

Annemarie Bon wist bij alle leerlingen van VSO in Naaldwijk aansluiting te vinden, terwijl er toch veel niveauverschil is. De groep heeft een ontzettend leuke ochtend gehad waar in de klas nog veel over nagepraat is. Rapportcijfer 8!
Bibliotheek Westland

Je bezoek heeft veel indruk gemaakt. De leerlingen zijn nu veel enthousiaster over het lezen van boeken.
Lis van der Geer, Waerdenborchcollege, Holten

Ik ben heel blij met hoe je het hebt gedaan gisteren, je hebt een leuke presentatie neergezet, interessant, met veel ruimte en respect voor de kinderen, en met een heerlijke humor en stijl.
Barbara Groeneveld, De Tweede Verdieping, Nieuwegein
Nieuws

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Naar Boedapest

Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!

Stoere Steffie

Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!

Top tien meest uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas