Een schrijversbezoek is een bijzondere belevenis voor kinderen en bevorderlijk voor het leesplezier en de leesmotivatie. De Schrijverscentralebemiddelt bij de boeking van school- en bibliotheekbezoeken.
Annemarie Bon heeft de keus uit verschillende programma’s, maar bij elk bezoek aan de basisschool kan de groep een boekenpakket voor de school winnen! Bij het voortgezet onderwijs kan er individueel een boek gewonnen worden.

Door het schrijversbezoek voor te bereiden met een van deze lesbrieven haalt u het meeste uit een schrijversbezoek.


Download de gratis lesbrief voor de onderbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de middenbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de bovenbouw hier.

Download de gratis lesbrief voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs hier.

 

 

School- en bibliotheekbezoek algemeen

groepen 1 t/m 8

Annemarie Bon kan voor elke groep in het basisonderwijs een boeiend schoolbezoek verzorgen. Van een sprookjesfeest voor kleuters en een dappere Haas-spel tot aan speciale spelprogramma's op verzoek. Ter voorbereiding op het bezoek kunt u de lesbrief bovenaan deze pagina downloaden met daarin lessuggesties en tips voor geschikte boeken om mee te werken. Annemarie Bon leest voor, beantwoordt vragen en kan op elk gewenst thema ingaan, van informatieve onderwerpen zoals beroepen en spreekbeurten tot aan sociaal-emotionele onderwerpen.
Een bezoek wordt altijd afgesloten met een klassikale quiz. De prijs is een boekenpakketje voor de schoolbibliotheek.
Vanaf groep 6 kan de film The making of Fake voorafgaand aan het bezoek worden vertoond.
Annemarie Bon kan ook speciale presentaties geven naar aanleiding van haar boeken, bijvoorbeeld over Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, sprookjes, reizen of spreekbeurten of specifiek over haar nieuwste boek 'Fake!' dat in mei 2019 verschijnt. Ook ontwikkelt Annemarie graag een les op maat.
schoolbezoek Annemarie Bon

De Schoolschrijver

Annemarie Bon is ook Schoolschrijver. De Schoolschrijver koppelt een half jaar ongeveer een dag per week een kinderboekenschrijver aan een basisschool in het kader van leespromotie en creatief schrijven. Wil je alvast een schrijftip voor je leerlingen? Kijk dan hier.

In 2018 was Annemarie Bon Schoolschrijver in Eindhoven. Het Eindhovens Dagblad schreef er twee artikelen over. Het eerste artikel kun je hier lezen. Het tweede artikel vind je hier.
 

schoolschrijver annemarie bon

 

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs heeft Annemarie Bon een op maat gemaakt programma met een powerpointpresentatie waarin zij aansluit bij de populariteit van schrijven onder jongeren. Hoe word je schrijver? Is schrijven een droomberoep? Waarom moet een schrijver research doen? En hoe kun je zelf gave weblogs of verhalen schrijven? Tevens geeft zij toelichting op haar jeugdromans, met name op haar nieuwste boeken 'Free run' en 'Challenge'.  De lezing begint met een voorgelezen kort verhaal. Desgewenst kan de presentatie ook geheel gewijd zijn aan 'Fake!' uit 2019. Dit informatie boek gaat in op nepnieuws, complottheorieën, mindfuck en maakt duidelijk hoe journalistiek en wetenschap werken.
 

trajectum

Voor een kleine impressie kijk naar dit filmpje dat gemaakt is in 2011:
https://www.youtube.com/watch?v=UgPO9y7R4FU

 

Schrijfworkshops basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Annemarie Bon is een ervaren schrijfdocent. Zij verzorgt al sinds 2004 schrijfcursussen. Voor de Culturele Ladekast geeft zij scholen advies hoe de verschillende doelen uit te werken.
Voor het basisonderwijs zijn diverse schrijfworkshops mogelijk, zoals algemeen creatief schrijven of specifiek ingaan op fictieve verhalen. Na een korte toelichting op schrijven en eigen onderzoek gaan de leerlingen aan de slag met allerhande brainstormtechnieken, Story Cubes, creatieve opdrachten die altijd lukken (!) of volgens een stappenplan een origineel verhaal schrijven. Ook leren de leerlingen elkaar op positieve wijze feedback geven.

Ook voor het voortgezet onderwijs verzorgt Annemarie Bon schrijfworkshops. Die kunnen gericht zijn of fictie, maar ook op informatieve of journalistieke teksten. Als extra is er voor de leerkrachten een lesbrief voor verdere verdieping na de workshop.

 

Gecombineerde schrijf- en illustratieworkshops voortgezet onderwijs

Samen met Gertie Jaquet geeft Annemarie Bon schrijf- en illustratieworkshops voor het voortgezet onderwijs rondom bijvoorbeeld de boeken van Haas. Na een korte toelichting op schrijven en een aantal nuttige schrijftips gaan de leerlingen aan de slag met brainstormtechnieken, een plotje bedenken, een mooie opening schrijven en elkaar feedback geven. Het geeft het beste resultaat als de school aandacht besteedt aan voorbereiding en afronding van het project. Trek daar minstens drie extra lesuren voor uit. Op onderstaande foto is een leerling aan het werk.
Ook een prentenboek schrijven, illustreren en vormgeven behoort tot de mogelijkheden.

Waerdenborch
 

Auch in Deutschland ist eine Autorenbegegnung mit Annemarie Bon möglich. Die Lesungen sind für Schüler der 7. bis 9. Klasse geeignet. Vermittlung und Näheres bei
Udo von Alten Friedrich-Bödecker-Kreis e.V.
Künstlerhaus/Sophienstr. 2
30159 Hannover
Telefon 0511 / 9805823
E-Mail: fbk.nds@t-online.de
Internet: www.boedecker-kreis.de
Flyer: Flyer-Lebendige-Literatur

 

Enkele reacties

Een deel van de Taalkr8-dag speelde zich af in de bibliotheek in de binnenstad. Daar hield Annemarie Bon, ooit hoofdredacteur van het scholierenblad Taptoe, een inleiding over hoe je weblogs moet maken om je schrijverstalenten uit te dragen. Honderd kinderen hingen aan haar lippen.
De Stem, Roosendaal

De leerlingen hebben genoten van de lezing. Er is veel vraag naar de boeken in de mediatheek.
Truus van den Hurk, Mondriaan College Oss

Annemarie Bon wist bij alle leerlingen van VSO in Naaldwijk aansluiting te vinden, terwijl er toch veel niveauverschil is. De groep heeft een ontzettend leuke ochtend gehad waar in de klas nog veel over nagepraat is. Rapportcijfer 8!
Bibliotheek Westland

Je bezoek heeft veel indruk gemaakt. De leerlingen zijn nu veel enthousiaster over het lezen van boeken.
Lis van der Geer, Waerdenborchcollege, Holten

Ik ben heel blij met hoe je het hebt gedaan gisteren, je hebt een leuke presentatie neergezet, interessant, met veel ruimte en respect voor de kinderen, en met een heerlijke humor en stijl.
Barbara Groeneveld, De Tweede Verdieping, Nieuwegein
Nieuws

Top 5 uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was in 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Er zitten veel boeken voor groep 3 bij, omdat die uitleningen ondanks de sluiting van de bibliotheken vooral doorgang vonden. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. De kleine zeemeermin 6. Er was eens 7. Kom mee naar mijn tuin 8. aan zee 9. naar het bos 10. Hiep hiep haas

Top 5 e-boeken

Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je in de online bibliotheek gratis e-boeken lezen. Van mij kun je uit maar liefst 28 titels kiezen. Zie: https://bit.ly/3j9yeAA. Het afgelopen half jaar was dit de top 5 meeste gelezen e-boeken: 1. Free Run 2. Haas redt het bos 3. Haas en zijn vrienden 4. Challenge 5. Er was eens

Beroemd in Hongarije

'Fake!' is deze maand in Hongarije verschenen. Er is een boekpresentatie en een podcast van ESP aan gewijd en nu ook nog eens een groot interview in het weekblad Prae. Is je Hongaars niet best? Met Google Translate kom je een eind. Zie: https://www.prae.hu/article/12323-a-babonaktol-az-alhirekig/