Blog

Vertalen is óók schrijven

13:02, 14 juli 2019
Op avontuur in de steentijd

Sinds twee jaar vertaal ik met regelmaat boeken voor jonge kinderen bij Uitgeverij Schoolsupport (voorheen Ars Scribendi) en kinderen met leesmoeilijkheden bij uitgeverij Bontekoe. Ik vind het heerlijk ontspannend om te doen!
'Moet je letterlijk vertalen?' krijg ik vaak als vraag.
Nou, gelukkig niet, want dan kun je er Google Translate wel op los laten. Wat is nu letterlijk vertalen? Het gaat erom een perfecte Nederlandse tekst te schrijven, die zo dicht mogelijk de bedoeling van de oorspronkelijke auteur weergeeft. Ja, ik schrijf bewust 'oorspronkelijke auteur', want als vertaler ben je ook auteur. En niet alleen, omdat ik bij de informatieve boekjes voor Schoolsupport de tekst mag uitbreiden en ik bij de makkelijk lezen boeken van Bontekoe rekening houd met de doelgroep en probeer het AVI-niveau laag te houden, nee, je maakt er als vertaler een nieuwe stijlvolle tekst van.
Het verschil met een geheel eigen tekst is, dat de inhoud bij vertalen al gegeven is, maar mijmeren over de juiste woorden, de juiste toon en grapjes, vereist hetzelfde vakmanschap als bij zelf schrijven. En zeker is dat het inspirerend is, omdat je nu eens heel dicht op de huid van een andere schrijver zit.
Wat heb ik toch leuk werk!


2011

2010

Nieuws

Productie

Sommige mensen hadden vakantie tijdens de lockdown. Nou ik niet! Lees meer...

Drie nieuwe boeken!

Wat een heerlijke zomer is dat, als er zomaar drie nieuwe boeken uitkomen! 'Stoere Steffie en de tijdmachine', 'Stoere Steffie en de stinkende stad' en een nieuw boek van Haas: 'Haas redt het bos'. Je leest er alles over onder boeken onder respectievelijk de rubriek 6+ en Haas.

Cursus Voor kinderen schrijven

Wil je weten wat er bij schrijven voor kinderen allemaal komt kijken en of je er zelf talent voor hebt? In september start ik weer met een nieuwe cursus. Lees meer...

Vers van de pers

Vers van de pers: Het zonnige zomerboek, een bundel met drie verhalen van mij. Twee Haas-verhalen en een zeemeerminnenverhaal.

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar.

Haas en zijn makers

We zijn er een hele tijd mee bezig geweest, maar daar is ie dan: een superleuk filmpje over de boeken van Haas. Lees meer...

Alle hens! is kerntitel

In oktober gaat de Kinderboekenweek weer van start. En toen. Over geschiedenis. Dat is het thema. Tof nieuws is dat Alle hens! kerntitel is. Lees meer...