Blog

Vertalen is óók schrijven

13:02, 14 juli 2019
Op avontuur in de steentijd

Sinds twee jaar vertaal ik met regelmaat boeken voor jonge kinderen bij Uitgeverij Schoolsupport (voorheen Ars Scribendi) en kinderen met leesmoeilijkheden bij uitgeverij Bontekoe. Ik vind het heerlijk ontspannend om te doen!
'Moet je letterlijk vertalen?' krijg ik vaak als vraag.
Nou, gelukkig niet, want dan kun je er Google Translate wel op los laten. Wat is nu letterlijk vertalen? Het gaat erom een perfecte Nederlandse tekst te schrijven, die zo dicht mogelijk de bedoeling van de oorspronkelijke auteur weergeeft. Ja, ik schrijf bewust 'oorspronkelijke auteur', want als vertaler ben je ook auteur. En niet alleen, omdat ik bij de informatieve boekjes voor Schoolsupport de tekst mag uitbreiden en ik bij de makkelijk lezen boeken van Bontekoe rekening houd met de doelgroep en probeer het AVI-niveau laag te houden, nee, je maakt er als vertaler een nieuwe stijlvolle tekst van.
Het verschil met een geheel eigen tekst is, dat de inhoud bij vertalen al gegeven is, maar mijmeren over de juiste woorden, de juiste toon en grapjes, vereist hetzelfde vakmanschap als bij zelf schrijven. En zeker is dat het inspirerend is, omdat je nu eens heel dicht op de huid van een andere schrijver zit.
Wat heb ik toch leuk werk!


2011

2010

Nieuws

Opruiming

Ideaal voor de schoolbiiiotheek. Nu met kwantumkorting: de 12+-boeken Love u 2 much, Oppassen, Een nieuw leven, Challenge en Niets meer te verliezen. Bij partijen vanaf 10 stuks nu voor slechts € 4,00 per stuk exclusief verzendkosten.

Gave lesbrief!

Ben je dan van 'Haas redt het bos'? Gertie Jaquet en ik hebben voor uitgeverij Moon een fijne lesbrief met werkbladen gemaakt bij dit boek. Lees meer...

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar.

Haas en zijn makers

We zijn er een hele tijd mee bezig geweest, maar daar is ie dan: een superleuk filmpje over de boeken van Haas. Lees meer...