Blog

Een stimulerende lees- of schrijftip 14

10:49, 19 maart 2020
theaterlezen

Het is bijzonder slecht gesteld met de leesvaardigheid en leesmotivatie van de Nederlandse jeugd. Dat toonde het in december verschenen Pisa-rapport aan. Bijna een kwart van de 15-jarige jongeren is onvoldoende leesvaardig om als burger te kunnen deelnemen aan onze geletterde maatschappij. En de leesmotivatie is helemaal dramatisch laag. Het laagst van alle landen in de wereld! En dat terwijl juist vrij lezen en voorlezen onder andere bijdraagt aan de verrijking van de woordenschat, het vlotte, technisch lezen en aan zelfredzaamheid. Ook creatief schrijven bevordert de leesmotivatie.

Kinderen komen door het sluiten van de scholen daardoor nog meer op achterstand te staan. Om ouders en leerkrachten te helpen, ben ik vanaf 19 maart heel regelmatig nieuwe lees- of schrijftips aan het posten. De tip blijft maximaal één week staan. Dus kom vooral terug.

Theaterlezen (groep 5 t/m 8)
Theaterlezen is een fantastische manier voor kinderen met leesmoeilijkheden om te ervaren dat ook zij vlot en vloeiend en met de juiste intonatie kunnen voorlezen. Zij oefenen hun tekst een aantal keer als voorbereiding op een optreden, net als de kinderen die al wel vlotter lezen. Theaterleesteksten zijn korte sketches met rollen voor twee tot vier personen. Ze zijn humoristisch met duidelijke karakters, zodat de rollen goed voor te dragen zijn. Meer informatie over theaterlezen vind je hier. Gratis theatermoppen kun je hier downloaden. En een theaterleestekst van mijn hand 'De erfenis' vind je hier. Misschien vind je het ook leuk wat de Biebboys erover te vertellen hebben? Kijk dan naar dit filmpje.


2011

2010

Nieuws

Opruiming

Ideaal voor de schoolbiiiotheek. Nu met kwantumkorting: de 12+-boeken Love u 2 much, Oppassen, Een nieuw leven, Challenge en Niets meer te verliezen. Bij partijen vanaf 10 stuks nu voor slechts € 4,00 per stuk exclusief verzendkosten.

Gave lesbrief!

Ben je dan van 'Haas redt het bos'? Gertie Jaquet en ik hebben voor uitgeverij Moon een fijne lesbrief met werkbladen gemaakt bij dit boek. Lees meer...

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar.

Haas en zijn makers

We zijn er een hele tijd mee bezig geweest, maar daar is ie dan: een superleuk filmpje over de boeken van Haas. Lees meer...