Blog

Eerlijk duurt het langst

00:00, 26 juli 2022
Compensatie Leenrecht

Al jaren vragen wij jeugdboekenmakers aandacht voor eerlijke leenvergoedingen. Staatssecretaris Uslu heeft onlangs in het bestuurlijk overleg afspraken bezegeld tussen scholen, bibliotheken, gemeenten, uitgevers, makers en overheid over het inhalen van misgelopen leenrecht bij de Bibliotheek op school (dBos). Schrijvers, illustratoren en uitgevers hebben jarenlang inkomsten misgelopen doordat er geen passend systeem is voor leenrechtvergoedingen via schoolbibliotheken.

De zaak kwam in een stroomversnelling door de actie #neemderegie vorige zomer. Zonder mezelf op de borst te willen slaan, heb ik aan het hele proces een stevige bijdrage geleverd. Zo zit ik bijvoorbeeld namens de Auteursbond in de sectie geschriften van Stichting Leenrecht en ben ik vicevoorzitter van Stichting Lira. Ik ben dan ook bijzonder verheugd met deze afspraken en dat ik bij dit bestuurlijk overleg aanwezig mocht zijn. (Ik zit links naast de staatssecretaris.)

Staatssecretaris Uslu: 'Schrijvers en illustratoren zorgen ervoor dat jonge mensen hun wereld vergroten – ook in de schoolbibliotheken. Makers moeten eerlijk beloond worden voor het belangrijke werk dat ze doen. Naast compensatie gaan we ervoor zorgen dat dit voor de toekomst beter vastgelegd wordt in de wet. Na de zomer komen we met een nadere uitwerking van dit plan.'

Nieuws

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Naar Boedapest

Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!

Stoere Steffie

Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!

Top tien meest uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas