Blog

Eerlijk duurt het langst

00:00, 26 juli 2022
Compensatie Leenrecht

Al jaren vragen wij jeugdboekenmakers aandacht voor eerlijke leenvergoedingen. Staatssecretaris Uslu heeft onlangs in het bestuurlijk overleg afspraken bezegeld tussen scholen, bibliotheken, gemeenten, uitgevers, makers en overheid over het inhalen van misgelopen leenrecht bij de Bibliotheek op school (dBos). Schrijvers, illustratoren en uitgevers hebben jarenlang inkomsten misgelopen doordat er geen passend systeem is voor leenrechtvergoedingen via schoolbibliotheken.

De zaak kwam in een stroomversnelling door de actie #neemderegie vorige zomer. Zonder mezelf op de borst te willen slaan, heb ik aan het hele proces een stevige bijdrage geleverd. Zo zit ik bijvoorbeeld namens de Auteursbond in de sectie geschriften van Stichting Leenrecht en ben ik vicevoorzitter van Stichting Lira. Ik ben dan ook bijzonder verheugd met deze afspraken en dat ik bij dit bestuurlijk overleg aanwezig mocht zijn. (Ik zit links naast de staatssecretaris.)

Staatssecretaris Uslu: 'Schrijvers en illustratoren zorgen ervoor dat jonge mensen hun wereld vergroten – ook in de schoolbibliotheken. Makers moeten eerlijk beloond worden voor het belangrijke werk dat ze doen. Naast compensatie gaan we ervoor zorgen dat dit voor de toekomst beter vastgelegd wordt in de wet. Na de zomer komen we met een nadere uitwerking van dit plan.'

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.