Blog

Iedereen doet ertoe

22:33, 8 februari 2023
Op wie ben ik?

Niemand van Nederlandse kinderboekenschrijvers kan zo lichtvoetig, terloops en treffend over diversiteit schrijven als Pim Lammers. Met zijn werk vergroot hij begrip voor wie anders is dan jijzelf en biedt troost en herkenning voor als jij anders bent dan de meesten. Getuige het bovenstaand gedicht met illustraties van Sarah van Dongen. Want iedereen doet ertoe, wie of wat je ook bent.

Het is afschuwelijk dat Pim op internet met de dood bedreigd wordt. Zelfs mensen die hiertegen opstaan krijgen bagger over zich heen.
Pim wordt aangevallen vanwege een verhaal dat hij jaren geleden schreef voor volwassenen. Maar Pim is een schrijver, net als ik overigens. Als ik in jeugdromans schrijf over een moeder met Münchhausen-by-proxy, een criminele vader, een jongen die gevaarlijke psychologische spelletjes speelt, ben ik persoonlijk niet die personages. Door te schrijven verbeeld je een dilemma, laat je de lezer nadenken en verrijk je diens kijk op de wereld.

Laten we alsjeblieft niemand bedreigen, omdat hij een andere opvatting heeft. Begin in redelijkheid een gesprek. En laten we alsjeblieft schrijvers in vrijheid hun visie op de wereld geven verpakt in mooie, boeiende en vaak schurende verhalen, die aanzetten tot reflectie.

 

Nieuws

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Naar Boedapest

Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!

Stoere Steffie

Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!

Top tien meest uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas