Blog

Iedereen doet ertoe

22:33, 8 februari 2023
Op wie ben ik?

Niemand van Nederlandse kinderboekenschrijvers kan zo lichtvoetig, terloops en treffend over diversiteit schrijven als Pim Lammers. Met zijn werk vergroot hij begrip voor wie anders is dan jijzelf en biedt troost en herkenning voor als jij anders bent dan de meesten. Getuige het bovenstaand gedicht met illustraties van Sarah van Dongen. Want iedereen doet ertoe, wie of wat je ook bent.

Het is afschuwelijk dat Pim op internet met de dood bedreigd wordt. Zelfs mensen die hiertegen opstaan krijgen bagger over zich heen.
Pim wordt aangevallen vanwege een verhaal dat hij jaren geleden schreef voor volwassenen. Maar Pim is een schrijver, net als ik overigens. Als ik in jeugdromans schrijf over een moeder met Münchhausen-by-proxy, een criminele vader, een jongen die gevaarlijke psychologische spelletjes speelt, ben ik persoonlijk niet die personages. Door te schrijven verbeeld je een dilemma, laat je de lezer nadenken en verrijk je diens kijk op de wereld.

Laten we alsjeblieft niemand bedreigen, omdat hij een andere opvatting heeft. Begin in redelijkheid een gesprek. En laten we alsjeblieft schrijvers in vrijheid hun visie op de wereld geven verpakt in mooie, boeiende en vaak schurende verhalen, die aanzetten tot reflectie.

 

Nieuws

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.