Blog

Daar doe je het voor!

12:22, 12 juni 2024
Fanmail

Kinderboekenschrijvers bezoeken vaak scholen in het kader van leesbevordering. Ik ook. Soms moet je ervoor door het hele land reizen, maar de enthousiaste kinderen geven je altijd een fijn gevoel. Soms krijg je ook fanmail, zoals dit berichtje:

Hallo Annemarie,
Ik ben Jip en jij bent op mijn school geweest. Ik zit op IKC De Wieken. Ik vond het leuk dat je er was. Leuk dat je schrijfster bent geworden. Ik vind het fijn voor je dat je ontdekt hebt dat je schrijfster wilde worden.
Groetjes Jip

Zijn moeder vertelde dat Jip dolenthousiast was en thuis alles heeft naverteld wat hij over en van me geleerd had. In de bibliotheek wilde hij zoveel mogelijk boeken van me meenemen om te lezen. Die bezoekjes aan school zijn echt heel leuk, zei ze.

En inderdaad dáár doe je het voor. Niet om per se je eigen boeken te promoten, al is het natuurlijk leuk als ze gewaardeerd worden. Nee, schoolbezoeken zijn er om kinderen enthousiast voor lezen te krijgen, om hun wereld te vergroten en om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Want leesmotivatie is nog belangrijker dan leesplezier!

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.