Blog

Vraag het me niet

09:09, 20 februari 2011
schrijfcursus

Schrijven is populair in Nederland. Zo'n 1 miljoen mensen schrijven in hun vrije tijd en zeker 300.000 mensen hebben een compleet boek geschreven (op hun computer dan). Schrijven is ook heerlijk om te doen. Je kunt je ermee uiten en communiceren, het helpt je te relativeren en wie schrijft, oogst vaak ook nog eens bewondering. Ik laat in het midden of dat terecht is.
Het schrijven zelf is voor veel plezierschrijvers echter niet voldoende. Ze willen ook weten of hun werk goed is. Zodoende krijgen wij, professionele schrijvers, vaak de vraag of ze werk willen beoordelen. En daarmee brengen ze ons in een lastig parket.
Bij basisschoolkinderen zeg ik altijd dat het werk leuk is. Ik prijs de kinderen en stimuleer ze door te gaan. Maar bij (jong)volwassenen kan dat niet meer. Die willen serieus genomen worden. Ben ik echter eerlijk dan zal ik in 99% van de gevallen moeten concluderen dat het werk ver afstaat van een publicabel product. Ik kan dat natuurlijk onderbouwen met allerhande argumenten. Probleem is echter dat de plezierschrijver de vaktaal niet spreekt en dit antwoord helemaal niet wil horen! Die wil horen dat zijn werk hartstikke goed en origineel is en dat hij met dat meesterwerk onmiddellijk naar een uitgever moet gaan. Door een eerlijke reactie stoppen veel plezierschrijvers voorgoed met schrijven en raken professionele schrijvers vrienden kwijt. Heel erg jammer dus.
Wat veel hobbyschrijvers vergeten is dat schrijven een vak is dat je je door veel oefening, studie, feedback, coaching en vooral doorzettingsvermogen eigen maakt. Er zijn echt heel weinig natuurtalenten. Vergelijk het ermee dat iemand voor het eerst op een piano gaat tingelen. Dan verwacht je toch ook niet dat daar meteen een concertpianist geboren is. Het is als met Idols. De liefhebber kan zijn eigen kwaliteit vaak niet inschatten door gebrek aan ambachtelijke competenties.
Daarom dit: vraag het me niet om je werk te beoordelen. Of wees je er in elk geval van bewust dat je misschien niet te horen krijgt, wat je zo graag zou willen. Hou plezier in je liefhebberij. Schrijven is echt heerlijk!
Wil je wel de stap maken naar verbetering, scholing en professionalisering? Ga dan bij me op cursus. Je zult zien dat je met sprongen vooruit gaat! Schrijven is namelijk een proces en niet iets statisch dat je kunt afdoen met een goed/voldoende/onvoldoende. ​

2011

2010

Nieuws

Opruiming

Ideaal voor de schoolbiiiotheek. Nu met kwantumkorting: de 12+-boeken Love u 2 much, Oppassen, Een nieuw leven, Challenge en Niets meer te verliezen. Bij partijen vanaf 10 stuks nu voor slechts € 4,00 per stuk exclusief verzendkosten.

Gave lesbrief!

Ben je dan van 'Haas redt het bos'? Gertie Jaquet en ik hebben voor uitgeverij Moon een fijne lesbrief met werkbladen gemaakt bij dit boek. Lees meer...

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar.

Haas en zijn makers

We zijn er een hele tijd mee bezig geweest, maar daar is ie dan: een superleuk filmpje over de boeken van Haas. Lees meer...