Oppassen

Jaar: 2006

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048856190

Boekbeschrijving

Oppassen ​Mette leidt een zorgeloos leven. Ze is kunstzinnig, heeft een eigen stijl en heeft een bijbaantje waar ze erg goed in is: ze is de ideale oppas. Ze wordt gevraagd bij een nieuw gezin een avondje op te passen. Het lijkt een peulenschil. Ze snuffelt wat rond, sms't met een jongen uit haar klas en vermaakt zich prima. Maar wanneer de moeder van het gezin thuiskomt en haar baby blijkt te zijn gestorven, is Mettes zorgeloze leventje voorgoed voorbij.

Tips en hulp nodig bij je boekbespreking? Stuur even een mailtje.

Een introductiefilmpje over het boek vind je hier.

Recensies

​Detectiveachtige meisjesroman, afwisselend in korte hoofdstukjes geschreven vanuit het perspectief van Mette of haar trouwe schoolvriend Lars. Met vaardige pen en veel inlevingsvermogen weet de schrijfster een spannende situatie te scheppen waarin iedereen verzeild kan raken. Nuchtere stijl zonder overbodige uitweidingen; korte, kernachtige zinnetjes afgewisseld met levensechte dialoog. De hoofdpersonages komen duidelijk uit de verf. Een meeslepend boek over waarheid en werkelijkheid die niet voor iedereen hetzelfde is.
Biblion, J.H.J.B. Boelens

Lekker meeleven
Heerlijk verhaal - de hoofdpersoon wordt onterecht zó slecht behandeld dat je erg met haar meeleeft. De spanning is goed opgebouwd en je kunt het boek moeilijk wegleggen.
* * * * Bol.com klantenrecensie, Maresa Jacobse, Alkmaar

Je leest Oppassen - 143 pagina’s- in een paar uurtjes uit. Het is veel meer een spannend verhaal dan een roman waarin je dagen wegduikt. Vooral het onderwerp dat Bon aansnijdt, maakt van Oppassen een opvallend debuut. […] Je bent steeds benieuwd naar hoe het met haar afloopt. […]
Voor Oppassen deed Annemarie Bon veel research, vertelt ze. ‘Ik heb met een politie-inspecteur in Den Bosch, een hoofdofficier van justitie en met een psychiater hierover gesproken. Ook heb ik een rechtszaak over een moord gevolgd en mijn verhaal zo steeds meer verfijnd.’
Marleen Duijf, Brabants Dagblad, kunst. 30 april 2006

Schrijfster Annemarie Bon schreef vooral voor jonge kinderen. Maar dat ze ook een ander publiek kan aanspreken, heeft ze met Oppassen zeker bewezen. Ze schrijft heel levensecht. Geen enkele keer denk je ‘zo praten jongeren niet’. Het boek is spannend. Ook als weet je als lezer al bij het eerste hoofdstuk hoe de vork in de steel zit. Je voelt Mettes onmacht en onzekerheid.
Sophia Geuze, Nederlands Dagblad, 13 april 2006

Mocht jij een leuk oppasbaantje hebben, dan moet je dit boek misschien niet lezen om nachtmerries te voorkomen.
Hitkrant, 15 april 2006

Aanrader
Deze beklemmende thriller geeft een heel realistische kijk op een speciale ziekte, Münchhausen by proxy, waarbij moeders hun kinderen ziek maken omdat ze genieten van de aandacht die zij als moeder dan krijgen. Het hoofdpersonage Mette ondergaat tal van gevoelens, vooral de verslagenheid is groot als blijkt dat ze echt zal beschuldigd worden van iets dat ze niet gedaan heeft. Ook haar machteloosheid voel je als lezer sterk aan. Gelukkig wordt ze gesteund door twee vrienden: Lars en Sean, een kunstenaar. Dankzij hen vecht ze terug en dat gevecht volg je op het puntje van je stoel. Dit spannende en krachtige verhaal is boeiend en tegelijk angstaanjagend.
Mik Ghys, Pluizuit, april 2006

In een adem uitgelezen. Nooit eerder heb ik een jeugdboek gelezen dat zo beklemmend is. Van de eerste tot de laatste pagina is het spannend en mooi. […]
Het lijkt eigenlijk geen onderwerp voor de jeugd. Maar Annemarie Bon is erin geslaagd een realistisch beeld te scheppen van een ziekte die toch echt bestaat. Alleen zou ik de jeugd vanaf 14 jaar die dit boek willen lezen aan willen raden het toch maar niet mee te nemen als ze een avondje gaan oppassen.
door Ineke van Nispen, www.plantagebooksandmore.nl 

Een van de boeken die met grote regelmaat terugkeren op de verplichte boekenlijst is het verhaal ‘ Oppassen’ van Annemarie Bon en eerlijk gezegd begrijp ik dat wel. Ik heb behoorlijk wat boeken gelezen van deze auteur. Dit boek is mij daarvan het best bijgebleven. Een goed en spannend verhaal over een aandachtszieke moeder die lijdt aan het syndroom Munchausen by proxy. Dan wel met puntjes op de u. Het is een realistisch verhaal waarbij je goed kunt identificeren met hoofdpersoon Mette. Ze staat met de rug tegen de muur en moet maar bewijzen dat zij niet schuldig is aan het overlijden van de oppasbaby. Gelukkig krijgt ze ondersteuning van schoolverkeer Lars. Een verhaal over waarheid en werkelijkheid. Het boek verscheen al in 2006 maar heeft nog niets aan kracht ingeboet. Een prima boek voor jonge mensen, ook voor de boekenlijst. Het is al prima te lezen vanaf ca. 13 jaar.
[Ton Jansen, Hebban]

Jeugdliteratuur in de praktijk: Aanrader
Geschikt voor lezers van 3 havo/vwo en 4 vmbo (Ger van Hoek)

Ich war sehr gespannt auf dieses Buch, denn ich mag Bücher mit viel Spannung, welche in diesem Buch nicht fehlt. […] Die 15-jährige steht als Hauptverdächtige eine schlimme Zeit mit Höhen und Tiefen, mit Hoffnung und Angst, bevor. Man kann sich wirklich gut in die Lage hereinversetzen. […]
auf jeden Fall kaufenswert!
H. Kessler, Amazon ****

Es is fesseint. Sehr gut erzählt. Es ist einfach spitze. ICH EMPFELE ES WEITER!!!
klantrecensie Bol.com *****

Nieuws

​Leuk nieuws
Oppassen is in het Duits verschenen bij Erika Klopp Verlag onder de titel Mette unter Verdacht.

Boektopper
Oppassen was in schooljaar 2008-2009 leverbaar als Boektopper bij uitgeverij Malmberg. Zie www.boektoppers.nl

Heruitgave
'Oppassen' is oorspronkelijk uitgegeven bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. De eerste druk verscheen in 2006. 'Oppassen' is nu geheel herzien uitgegeven door uitgeverij Moon.

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.