Een nieuw leven

Jaar: 2008

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048856213

Boekbeschrijving

Een nieuw leven ​Nienke is een onzeker meisje van vijftien jaar. Als ze tijdens een uitwisselingsprogramma Sander ontmoet, is ze helemaal in de wolken. Ze beleven samen een paar heerlijke dagen, maar Sander woont ver weg en eenmaal thuis mailt hij al snel dat hij geen verkering wil. Een paar weken later merkt Nienke dat ze zwanger is. De zwangerschapstest is onverbiddelijk...Nienke wil een abortus, maar haar moeder is daar principieel op tegen. Ze heeft een andere oplossing bedacht. Als de baby er eenmaal is, gaat Nienke twijfelen aan haar moeders plan. Dan blijkt ze allang niet meer de onzekere puber te zijn van een jaar geleden,maar een zelfstandige meid die opkomt voor zichzelf én haar kind.

Tips en hulp nodig bij je boekbespreking? Stuur even een mailtje!

Een introductiefilmpje op het boek vind je hier.

Recensies

Spannend verhaal waarin alle aspecten van een tienerzwangerschap invoelbaar beschreven worden en de harde weg naar volwassenheid met wat hulp goed afgelegd wordt. Realistisch, eigentijds en informatief zonder dramatisch of saai te worden. Door een duidelijke hoofdstukindeling die steeds een volgende periode in een ruim jaar inluidt, is het aantrekkelijk en goed leesbaar voor meisjes vanaf ca. 14 jaar.
[NBDBiblion, Ellie de Ridder]

Een prachtig boek over de verandering van meisje naar moeder… Keuzes die voor je worden gemaakt en het moment van zelf keuzes maken. Een versneld proces naar volwassenheid. Vechten voor je eigen belang… tegen wie of wat dan ook. Daar draait het in dit boek om. Het boek is prachtig geschreven vanuit het oogpunt van een tiener die uitgroeit tot een zelfstandige jonge vrouw. Er zitten passages tussen die zeker herkenbaar zullen zijn voor andere tienermoeders. Maar het boek is eigenlijk interessant voor alles moeders! Jong én oud! Want als je alle franje verwijdert, blijft alleen de basis over: Een moeder vecht voor haar kind!
[Peuteren, Marion Middenkoop]

Het boek laat zich moeilijk wegleggen. Bon heeft veel onderzoek gedaan naar het FIOM en hoe Jeugdzorg t werk kan gaan. Het is een goed informatief boek ook voor tienermoeders of ter preventie van tienerzwangerschappen.
[Miranda, The Boik Girl]

Hartverwarmend boek over een moedig meisje dat langzaam verandert in een volwassen vrouw.
[Irene Kalsbeek, Wij testen het]

Prachtig!
Echt een heel mooi boek! Het is niet alleen prachtig geschreven, je leeft zo mee met de hoofdpersoon zodat het lijkt alsof je het zelf meemaakt. Wow.
[***** Amy, Bol.com]

Heftig, maar ook ontroerend verhaal voor meiden vanaf ± 14 jaar.
Eenmaal in begonnen, moeilijk weg te leggen.
[Naomi, medewerker De Algemene Boekhandel]

De evolutie die Nienke meemaakt is zeer aangrijpend. Eerst wil ze absoluut geen kind, [...] maar door de druk van haar moeder, waar ze anders ook al niet tegenop kan, geeft ze toe om de baby op de wereld te zetten. Nienke voelt heel goed dat haar moeder haar niet volledig accepteert, en ze ziet hoe ze toeleeft naar die geboorte. Ze is geobsedeerd door de nieuwe kans die ze krijgt, want na Nienke kon ze geen kind meer krijgen. Ondertussen veranderen Nienkes gevoelens tegenover de baby: ze voelt hem in haar buik en bouwt ongewild een band op. Die band wil ze niet opgeven na de geboorte maar haar moeder dwingt haar. Uiteindelijk kan Nienke het niet meer aan en zoekt hulp. Ze wil zelf voor haar kind zorgen, maar kan dat nog wel? Van een verwarde puber groeit ze uit tot een zelfstandig meisje dat durft opkomen voor zichzelf en voor haar kind. Deze knappe, levensechte beschrijving van een tienermoeder laat je niet ongevoelig, ze raakt je. Haar wil om op te komen voor zichzelf en dat ook te doen, is hoopgevend en geeft je een goed gevoel bij het einde. Hoe ongelukkig ze ook was in het begin, op het einde ziet alles er weer rooskleurig uit. Een realistisch verhaal dat heel wat tieners zal boeien.
[Mik Ghys, Pluizuit]

En weer is Annemarie Bon erin geslaagd om een jeugdboek te schrijven dat je als lezer bijna niet weg kunt leggen. Je begint erin en je wordt meteen al in het verhaal getrokken.
Een aanrader voor lezers vanaf een jaar of veertien.
Ineke van Nispen, Plantage Books and more, *****

Een recensie over vijf boeken over tieners die zwanger zijn of ervan dromen snel moeder te worden, waaronder Een nieuw leven.
‘Toch overstijgen deze boeken de volgens standaardrecept bereide jolige meisjeslectuur doordat ze geenszins hersenverwekend zijn. Weliswaar zijn de verhalen gemakkelijk leesbaar, maar ze zijn stilistisch gemiddeld ook zeer genietbaar. En in plaats van de gebruikelijke, stuntelende karikaturen zijn [...] stuk voor stuk levensechte personages. Maar waarin ze het meest afwijken van het meisjesboekengenre is dat deze vijf boeken doortrokken zijn van een aangenaam smakende taboedoorbrekende eigentijdsheid, zonder daarmee te verworden tot van die verantwoorde, humorloze, kitscherige probleemliteratuur.’
[Mirjam Noorduijn, De Groene Amsterdammer]

Nieuws

​'Een nieuw leven' was kerntitel voor de Jonge Jury in 2010.

Heruitgave
'Een nieuw leven' kwam oorspronkelijk uit bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. De eerste druk was in 2008. Het verschijnt nu in herziene versie bij uitgeverij Moon.

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.