Worteltjestaart

Jaar: 2006

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

ISBN: 9026917082

Illustraties: Gertie Jaquet

Boekbeschrijving

Worteltjestaart Haas heeft zo'n zin in worteltjestaart! Maar wat een pech. Bakker Big verkoopt geen worteltjestaart. Hij heeft wel een recept. Haas gaat meteen aan de slag. Het water loopt hem al in de mond als hij aan die lekkere taart denkt. Maar dan ontdekt Haas dat er iets ontbreekt: worteltjes! En Rat op de markt verkoopt ze niet...

Met een zakje echt worteltjeszaad!

Meer doen met Haas?
Haas heeft een eigen Facebookpagina.
Kijk op deze site onder de knop 'Werken en spelen met Haas' voor lessuggesties en werkbladen. Abonneer je ook op de nieuwsbrief van Haas.

Recensies

Worteltjestaart is niet alleen een leuk voorleesboek: je leert er ook van hoe je wortels moet kweken en hoe zelf ook zo’n hemelse taart kunt bakken.
Annet de Groot, Algemeen Dagblad

… De weg van het eindproduct in de winkel naar een van de oorspronkelijke ingrediënten is speels en luchtig beschreven. Na de teleurstelling, het ongeduld en de boosheid van Haas volgt uiteindelijk de beloning voor al zijn inspanningen: blijdschap over de geslaagde prestatie! Samen met al zijn vrienden eet Haas de taart op. Met als toetje in het boek het echte recept voor worteltjestaart en tips om je eigen wortels te kweken: dit prikkelt om zelf aan de slag te gaan.
Annelies Vossen

Dit boek leert kleuters een heleboel. Wijze lessen als vriendschap en je moet niet meteen alles willen dat je ziet, met wat geduld lukt het ook. Een toffe mix van fictie en non-fictie voor de allerkleinsten. In een heel kleurrijk, beweeglijk jasje. De illustraties zijn heel klassiek, op maat van kinderen, vol emotie en beweging. Je hopt zo van de ene pagina naar de andere, Haas achterna.
Ineke Debels, Hotel Boeklust

Een gezellig en grappig voorleesverhaal voor kinderen vanaf 3 jaar. Samen met Haas gaandeweg ontdekken hoe worteltjes groeien en hoe je er overheerlijke taart van kunt bakken.
Connie Bais, Peuter Place

Heb je zelf nu ook zo'n zin in worteltjestaart gekregen, dan is dat geen probleem. Achter in het boek staat het recept en voorin zit een zakje met worteltjeszaadjes. Ik zou zeggen: aan het werk. Het is een leuk verhaal met mooie illustraties; volgens mij zijn de maaksters zelf ook gek op worteltjestaart. Ik in ieder geval wel en ga dit recept zeker uitproberen!
Ineke van Nispen, Plantage Books and more, ****

Het doet je denken aan die mop. […] De haas in dit boekje slooft zich wel uit om aan worteltjestaart te komen. Eerst verbouwt hij zelf de worteltjes en daarna bakt hij zelf de taart. Met leuke illustraties, een zakje echt worteltjeszaad én een worteltjestaartrecept en zaaitips.
Aanrader! Groeien

Maak zelf worteltjestaart!


Dit heb je nodig:
300 gram boter
300 gram fijne kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
zakje vanillesuiker of vanillearoma
snuf zout
4 eieren
300 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1,5 theelepel bakpoeder
350 gram geraspte wortel
100 gram gehakte pecan- of walnoten
100 gram rozijnen

Voor het glazuur:
100 gram roomkaas
2 lepels crème fraîche
1 eetlepel boter
125 gram poedersuiker
zakje vanillesuiker of vanillearoma
1 eetlepel citroensap

bakvorm van 25 cm doorsnee

Zo doe je het:
Vet de bakvorm in en bestrooi hem licht met griesmeel of paneermeel. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Klop de boter zacht met de suiker, de vanille en het zout.
Klop er dan met de mixer een voor een de eieren door tot ze volledig zijn opgenomen.
Meng de specerijen en het bakpoeder door het bakmeel en schep dit voorzichtig door het beslag.
Schep ook de geraspte wortel, de noten en de rozijnen door het beslag.
Doe alles over in de bakvorm en dek af met aluminiumfolie.
Bak de cake in ruim 1,5 uur gaar. Prik met een naald om te controleren of hij van binnen gaar is. Verwijder het laatste half uur het aluminiumfolie.
Maak een zacht glazuur door de poedersuiker met de boter, de roomkaas, de crème fraîche, de vanille en het citroensap romig te kloppen. Spatel het glazuur over de worteltaart, wanneer deze is afgekoeld.
Versier de taart desgewenst met marsepeinen worteltjes.

Worteltjestaart als animatiefimpje online!
Ook in Breda zijn ze dol op worteltjestaart en omdat dit jaar de kinderboekenweek in het teken van eten en snoepen staat, heeft de bieb besloten er voor alle filialen een project mee te gaan doen. Daarom hebben ze het prentenboek geanimeerd en voorgelezen. Je kunt het filmje zelf op hun site bekijken. Klik op de link, scroll even naar beneden en klik op de omslag van het boek. Kies daarna voor voorlezen of meelezen.
En, wat vind je ervan?

Nieuws

Beroemd in Hongarije

'Fake!' is deze maand in Hongarije verschenen. Er is een boekpresentatie en een podcast van ESP aan gewijd en nu ook nog eens een groot interview in het weekblad Prae. Is je Hongaars niet best? Met Google Translate kom je een eind. Zie: https://www.prae.hu/article/12323-a-babonaktol-az-alhirekig/

Gratis lezing!

Dankzij een nieuwe steunmaatregel van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale kan een school, bibliotheek, gevangenis, museum, AZC of culturele instelling bijvoorbeeld gratis twee bezoeken/optredens/lezingen van een schrijver boeken. Ook van mij dus! Heb je hier belangstelling voor, neem dan via het contactformulier op deze website contact met me op. Heb je hier belangstelling voor, wees er dan snel bij, want op=op.

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...