Niets meer te verliezen

Jaar: 2011

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048856237

Boekbeschrijving

Niets meer te verliezen ​Het is 1629. De protestante geuzen zijn al zestig jaar in oorlog met Spanje en willen het katholieke Den Bosch veroveren. Omdat de zestienjarige Freek nergens anders werk kan vinden, sluit hij zich aan bij het geuzenleger. Hij ontdekt algauw dat het leven in het leger veel harder is dan hij dacht. En willen de Bosschenaren eigenlijk wel bevrijd worden van de Spanjaarden?
In een dorp vlak bij Den Bosch woont Hella. Door de oplaaiende strijd kan ze haar vriendje Aart niet langer opzoeken, die in de stad als leerling-brouwer werkt. Maar ook in haar dorp wordt het leven steeds grimmiger. De levens van Freek en Hella kruisen elkaar op een gruwelijke manier. Daarna is niets meer hetzelfde.

Een spannende jeugdroman over vriendschap, vertrouwen en verraad, tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog.

Een indrukwekkende rondleiding over de kaart van het beleg van 1629, getiteld Expugnatio Silvae Ducis, zie je hier.

Een introductiefilmpje door Annemarie Bon zelf vind je hier.

Recensies

Het is spannend en vlot geschreven en een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe het leven van de burgerij moet zijn geweest in die tijd. Wat opvalt, is dat jongeren van toen met dezelfde verwikkelingen te maken kregen als de jonge mensen van nu. Ongewenste zwangerschap, ontrouw, keuzes maken en verleidingen, het is van alle tijden.
[Mary van Erp, Brabants Dagblad]

De hel die het leger heet

’Niets meer te verliezen’ is een jeugdroman die moeiteloos door regisseur Steven de Jong zou kunnen worden verfilmd. Net als eerdere films van De Jong (de ’Snuf de Hond-films', de Kameleon-films en ’De scheepsjongens van Bontekoe') is de nieuwste roman van Annemarie Bon degelijk en zeer Hollands. Niet al te veel fratsen, niet al te ingewikkeld. Daar is overigens niets mis mee, want dit boek leest als een trein. Zelfs tieners die doorgaans niet veel van historische romans moeten hebben, zullen hier veel plezier aan beleven.

Vier sterren

[Hanneke van den Berg, Dagblad van het Noorden; de Gooi- en Eemlander] 


In eenvoudige taal vertellen de dialogen en sfeerbeschrijvingen het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog op een spannende en soms rauwe manier. Moeilijke woorden worden toegelicht zonder dat het belerend overkomt. Het perspectief wisselt per hoofdstuk. [...] Binnenin staat een plattegrond en achterin een verantwoording van de auteur. De auteur woont in Den Bosch. Het is een goed leesbaar boek, dat een historisch verhaal vertelt op een natuurlijke manier met tijdloze thema’s als vriendschap en liefde.
[Sandra Oosterveen, Biblion]


Reactie van een lezer (13 jaar)

Ik heb uw boek 'Niets meer te verliezen' gelezen Ik vond het een erg spannend boek. Het leukste vond ik dat het over Den Bosch ging. Alle straten en stegen heb ik herkend. Het was zo spannend, dat ik er erg van baalde toen ik het uit had. Ik had zin in nog meer avontuur. Ik verlang nu al naar het volgende boek, als dat komt (ik hoop het). Bedankt voor het mooie boek.

groetjes Sam Kreijkamp

Geschiedenis saai? Helemaal niet! Wie dat roept, moet dit indringende verhaal van Annemarie Bon lezen. Wijlen Thea Beckman en Simone van der Vlugt, de specialisten op het terrein van het historische jeugdverhaal, hebben er een geduchte concurrente bij gekregen. 'Niets meer te verliezen' is een uitstekend geschreven verhaal dat garant staat voor heel wat uurtjes leesplezier. Ongemerkt brengt het de lezer bovendien veel kennis bij over een belangrijke periode in de vaderlandse geschiedenis. Uitstekend gedocumenteerd verhaalt Bon over het beleg van Den Bosch, maar ook over het dagelijkse leven van onze voorouders in de zeventiende eeuw.
Een vondst is het wisselend perspectief die het mogelijk maakt dat de lezer zich identificeert met meerdere verhaalfiguren. Dankzij de ruime aandacht die er is voor de gedachten en gevoelens van Freek en Hella, komen deze personen los van het papier, gaan ze echt voor je leven. Hun keuzes komen geloofwaardig en voldoende overtuigend over. De lezer voelt hun emoties, leeft intens met hen mee.
Het verhaal is spannend, meeslepend en heeft een (hoopvol) open einde, zodat je zelf kunt verzinnen hoe het verder gaat.

[Rob van Veen, www.eenboekjeopen.nl]


De kracht zit hem vooral in de historische context en de overtuigende details. Bon heeft zich terdege in de periode en materie verdiept. Vooral voor Brabantse kinderen een kans om meer over de geschiedenis van hun streek en Den Bosch te weten, de liefde voor de provincie is voelbaar. Het boek is niet voor niets opgedragen aan Den Bosch, 'mijn stad'. [...] Niets meer te verliezen is dan ook een prettig leesbaar historisch verhaal.

[7.0, Jaap leest]


Bang voor tere zieltjes is Annemarie Bon niet in haar boek 'Niets meer te verliezen'. Roof, plundering, moord en verkrachting, het zijn onderwerpen die niet geschuwd worden in dit historische verhaal over twee tieners die leven in 1629 ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. De gruwelijkheden van de oorlog en de barre omstandigheden waarin soldaten en burgers leefden, worden op indrukwekkende wijze voelbaar gemaakt. Toch is 'Niets meer te verliezen' meer nog dan een oorlogsverhaal een voortreffelijk uitgewerkt verhaal over de onmogelijke liefde tussen de katholieke Hella en de protestante Freek.

[TG, De Limburger]


Aanrader

Annemarie Bon heeft een genuanceerd verhaal verteld, belicht vanuit de belegeraars, de belegerden in de stad en de bevolking op het platteland die elke keer weer het eerste slachtoffer is van vriend en vijand.

[Ger van Hoek, Jeugdliteratuur in praktijk]


Een mooi voorbeeld van hoe je erfgoededucatie, de plaatselijke geschiedenis en lezen kunt combineren. Door het wisselende perspectief is het een vlot leesbaar boek. Bovendien is er de nodige dramatiek. Bon heeft zich goed in de tijd verdiept en weet kleine en grote gebeurtenissen tot leven te brengen.

[Henk Langenhuijsen, Kunstzône]


Voor een niet historicus moet het tijdrovend en ingewikkeld zijn om een historisch verhaal te schrijven. Het is Annemarie Bon gelukt. Het is haar ook gelukt om een boeiend boek te maken van het historische verhaal. Zelfs voor jongeren is het best om door te komen. Verdient wel een plek op de Jonge Jury Kerntitellijst.

[Elly Vernooij, jeugdbibliothecaris, Vianen]

Nieuws

Heruitgave
'Niets meer te verliezen' verscheen oorspronkelijk bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. De eerste druk was in 2011. Het boek verschijnt nu bij uitgeverij Moon.

Nieuws

Sinterklaas- of kerstcadeau

Vers van de pers: Het jaar rond met Pip en Polle'. Mijn dikste boek ooit met 366 verhaaltjes voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Ga snel naar de winkel, dan kun je vanaf januari beginnen met voorlezen!

Top tien

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2023 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. 1. Een mop is top 2. Pas op Sis 3. Ik eet je op 4. Stoere Steffie bij de dino's 5. Het geheim van Mees en Merel 6. Kom mee naar mijn tuin 7. Aan zee 8. Naar het bos 9. Stoere Steffie en de stinkende stad 10. Er was eens En mijn meest uitgeleende e-book? Dat was 'Challenge'.

Vers van de pers

Net binnen: 'Pittige piraten en zwierige zeemeerminnen', een stoere, spannende en magische voorleesbundel met daarin mijn verhaal 'De ijskoningin' met prachtige illustraties van Marieke Nelissen. Vanaf 6 jaar. Snel naar de boekhandel dus.

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!