Joris en de draak

Jaar: 2011

Uitgeverij: The House of Books

ISBN: 9789044330557

Illustraties: Sandra Klaassen

Prijs incl verzending: € 12,95

Boekbeschrijving

Joris en de draak Hou jij ook zo van sprookjes en legendes? De legende van 'Joris en de draak' is zó spannend.
In een land hier ver vandaan leefde eens een draak. Bij elke volle maan wilde hij een meisje. Zo niet, dan verwoestte hij het land.
Op een dag viel het lot op de prinses. Toen liet de koning ridders komen van heinde en verre. Wie de draak zou verslaan, mocht met de prinses trouwen en kreeg het koninkrijk. Joris was een van de ridders. Zou hij de draak kunnen verslaan?
[Tweede druk, 2013]

Recensies

Een gevaarlijke vuurspuwende draak tiranniseert een koninkrijk door bij elke volle maan een meisje op te eisen. De dappere, eenvoudige Joris verslaat de draak voor de wanhopige koning Artan. Als dank krijgt Joris het koninkrijk en de dochter van de koning. Vlot geschreven verhaaltje in korte enkelvoudige zinnen met begrijpelijke één- en tweelettergrepige woorden, AVI-E3. [...]  De sfeervolle goed bijpassende illustraties, zacht ingekleurd met aquarelverf, vullen de tekst goed aan. Een leuke aanwinst, prima zelf te lezen voor beginnende lezertjes die ruim een half jaar leesonderwijs hebben genoten. Ook geschikt om voor te lezen.
[Ria Scholten-Boswerger, Biblion]

Leren lezen is leuk! Extra interessant wordt het natuurlijk met leuke, aansprekende leesboekjes op het juiste niveau. Wij zijn fan van de ‘Sprookjes opnieuw verteld’ serie. 'Joris en de draak' kan zich door de gelijknamige attractie in De Efteling verheugen op hernieuwde aandacht, en dus juichen we het uitbrengen van dit leesboekje erg toe. De woorden en lengte van de zinnen zijn op AVI E3-niveau afgestemd, en de mooie illustraties zorgen ervoor dat het verhaal helemaal overkomt. Het verhaal van 'Joris en de draak' wordt op een moderne, vlotte manier verteld, en is voor jonge kinderen goed te volgen. Leuk is dat dit sprookje vooral jongens aan zal trekken, en daarmee redelijk uniek in zijn soort is. Ook van de verkoopprijs van slechts 6,95 euro worden wij erg enthousiast!
[Kidslog]

Het is eens iets anders voor de beginnende lezers dan de vaak saaie verhaaltjes die ze voorgeschoteld krijgen.
[Katrien Van Tongerloo, Pluizer]

De legende van 'Joris en de draak' bloederig en vurig herschreven door Annemarie Bon en passend geïllustreerd door Sandra Klaassen. Deze draak eet geen schapen, nee, hij begint gewoon met een lekker jongetje! Vervolgens iedere maand een lekker meisje. [...] Gelukkig weten kinderen van zeven meestal goed raad met rechtvaardige straffen voor vreselijke monsters; hoe bloederiger hoe beter! Vlot geschreven, zonder zichtbare hinder van de beperkingen van het AVI niveau. Hoezo AVI boeken saai?
[Leesgoed]

Leestip, Leesplein
Op de bodem van een diep moeras woont een draak. Brarn gooit een steen in het water. Hij roept: ik ben niet bang! Dan gebeurt het: de draak komt omhoog. Overal is rook en vuur. En de klauwen van de draak. Brarn overleeft het niet.
'Joris en de draak' is een eng boek. Er gaan heel wat mensen dood. De draak eet ze op. Of slaat hun kop eraf met zijn klauwen. Overal is bloed.
De vraag is hoe dit afloopt! Blijven er nog mensen over?

Het is een zeer spannend verhaal wat de jonge lezers zeker geboeid zou kunnen houden. Wel wordt het een beetje een bloederig verhaal als Joris daadwerkelijk de strijd met de draak aan gaat. Niet alleen in de tekst, maar ook in de prenten zie je dit terug. Geen wereldschokkende tekeningen, maar ik denk dat het boek hierdoor niet geschikt is voor alle kinderen. Stoere jongens en meiden die zich graag een stoere ridder wanen zullen echter smullen van dit verhaal.
[Irene van Pinxten, Trotse moeders]


Nieuws

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.