Er was eens... Zeven sprookjes om zelf te lezen

Jaar: 2015

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048853649

Illustraties: Sandra Klaassen

Boekbeschrijving

Er was eens... Zeven sprookjes om zelf te lezen ​Er waren eens...
Zeven sprookjes om zélf te lezen.
Ken jij het verhaal van De Vliegende Hollander al? Wie kwam er ook alweer uit de wonderlamp van Aladdin? En wat gebeurde er met de Kleine Zeemeermin toe ze benen kreeg?
Het AVI-niveau loopt in deze bundel op van E3 tot E5 voor extra lang leesplezier.

N.b. Bij de eerste druk was de naam van de auteur op de omslag weggevallen door een fout van de vormgever. Bij de tweede druk is er dit prachtige omslag voor in de plaats gekomen!

Recensies

​Je kunt zo'n beetje de Noordzee dempen met sprookjesboeken, maar het idee van schrijfster Annemarie Bon om oude draken als 'De wolf en de zeven geitjes', 'De kleine zeemeermin' en 'De Vliegende Hollander' eens af te stoffen, is zo gek nog niet. Bon herschreef de sprookjes speciaal voor 7- tot 9-jarigen zodat ze zelf kunnen lezen. Bonus: Sandra Klaassen maakte er prachtige tekeningen bij.
[Mark Roos, Wegener dagbladen]

Annemarie Bon bewerkte zeven prachtige sprookjes speciaal voor kinderen die net leren lezen. Sandra Klaassen zorgde voor de schitterende tekeningen. Door het oplopende niveau van AVI E3 tot AVI M4 hebben beginnende lezers extra lang plezier van deze prachtige uitgave.
[Kinderboekwinkel De Giraf]

De woordkeus en de zinsopbouw zijn zodanig aangepast, dat er toch nog een heel vlot leesbare tekst blijft bestaan en de sfeer en oorspronkelijke inhoud van de spookjes goed bewaard zijn. [...] Vijf sprookjes zijn al eerder als losse uitgaven verschenen en zeer positief ontvangen destijds. De sprookjes zijn rijkelijk geïllustreerd, waardoor er voor de jonge lezer ook rustmomenten zijn tijdens het lezen en een prettige bladspiegel ontstaat. Daarnaast weet Sandra Klaassen de sfeer en spanning van de sprookjes goed te treffen door de juiste passages als uitgangspunt voor een illustratie te kiezen.
[Toin Duijx, NBD Biblion]

Al deze sprookjes boeten niets aan kwaliteit in niettegenstaande de aanpassing aan het technisch leesniveau. Ze blijven spannend en leuk om te lezen. Het boek past uitstekend in de klasbibliotheek van een eerste graad basisschool en in de bibliotheek. De illustraties passen bij de verhalen.
*** [Annie Beullens, Pluizer]

Alle sprookjes zijn stuk voor stuk boeiend geschreven en de tekeningen van Sandra Klaassen geven de verhalen op sfeervolle wijze neer. Absoluut een aanrader om heel erg vaak van te genieten. Annemarie Bon is er in geslaagd deze bekende sprookjes in een prettige schrijfstijl te herschrijven, passend op het niveau van je kind. Absoluut een aanwinst om in huis te hebben, gezien het feit dat dit AVI boek met je kind meegroeit!
[Irene, Wij testen het]

Sprookjes zijn niet alleen voor kleine kinderen, die ze voor het slapen gaan voorgelezen krijgen. Nee, sprookjes zijn voor alle leeftijden. Het is dan ook jammer dat ze niet voor alle leeftijden geschreven zijn, zo moet Annemarie Bon gedacht hebben bij het schrijven van Er was eens… zeven sprookjes om zelf te lezen. Daarin staan – hoe verwonderlijk – zeven sprookjes, die op verschillende leesniveaus geschreven zijn. Heel interessant voor kinderen, want het stimuleert ze onbewust tot het lezen van verhalen waar ze eigenlijk nog niet aan toe komen. De zone van naaste ontwikkeling, noemen ze dat in de ontwikkelingspsychologie, en deze filosofie heeft bewezen vruchten af te werpen. Als kinderen iets willen ontwikkelen, doen ze het vanzelf.
[Dennis van Houts, Coole Suggesties]

Wat een geweldige bundel. Ik was zo blij toen in 2010 de zelfleessprookjes van dit duo verschenen. Nu ben ik zeven maal zo blij. De zeven sprookjes in dit mooi gebonden boek kunnen kinderen van zes, zeven jaar (die juist zo open staan voor sprookjes) zelf gaan lezen. De sprookjes zijn gerangschikt naar leesniveau. Een vlotte lezer zal het eerste verhaal halverwege groep drie al kunnen lezen. Ik denk ook dat het kind dan uitgedaagd wordt om het volgende sprookje, dat een leesniveau hoger ligt, uit te proberen. Het boek groeit vanzelf met het lezertje mee; ook al zijn er geen moeilijke woorden of woorden met meer dan twee lettergrepen gebruikt, de verhalen hebben daardoor niets aan spanning en magie verloren. Dat is ook te danken aan de geweldige illustraties van Sandra Klaassen waardoor het een erg aantrekkelijk boek is geworden.
[Ineke van Nispen, Libris]

De verhalen zijn prima verteld. Geen gedoe met alternatieve eindes aan sprookjes, maar zo dicht mogelijk bij de originele sprookjes. Erg prettig, ik heb nooit begrepen waarom de verhalen zoals ze waren, aangepast zouden moeten worden. Het zijn duidelijk sprookjes, fantasie-verhalen, daar kunnen kinderen prima mee omgaan. Natuurlijk mogen ze wel goed aflopen en mogen ‘gruwelijke details’ weggelaten worden, het is niet de bedoeling dat ze nachtmerries oproepen. Met deze bewerking heeft Annemarie Bon een prima tussenweg gevonden.
***** [Trotse moeders]

Getipt als cadeautje voor de feestdagen door de Wegener Dagbladen
[Ellen den Hollander, Ruud Roodhorst]

Al bij al is Er was eens … een kleurrijk kijk- en leesboek dat de brug kan slaan van voorlezen naar zelf lezen.
[Jan van Coillie]

Nieuws

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Naar Boedapest

Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!

Stoere Steffie

Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!

Top tien meest uitgeleende boeken

Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas