Er was eens... Zeven sprookjes om zelf te lezen

Jaar: 2015

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048853649

Illustraties: Sandra Klaassen

Boekbeschrijving

Er was eens... Zeven sprookjes om zelf te lezen ​Er waren eens...
Zeven sprookjes om zélf te lezen.
Ken jij het verhaal van De Vliegende Hollander al? Wie kwam er ook alweer uit de wonderlamp van Aladdin? En wat gebeurde er met de Kleine Zeemeermin toe ze benen kreeg?
Het AVI-niveau loopt in deze bundel op van E3 tot E5 voor extra lang leesplezier.

N.b. Bij de eerste druk was de naam van de auteur op de omslag weggevallen door een fout van de vormgever. Bij de tweede druk is er dit prachtige omslag voor in de plaats gekomen!

Recensies

​Je kunt zo'n beetje de Noordzee dempen met sprookjesboeken, maar het idee van schrijfster Annemarie Bon om oude draken als 'De wolf en de zeven geitjes', 'De kleine zeemeermin' en 'De Vliegende Hollander' eens af te stoffen, is zo gek nog niet. Bon herschreef de sprookjes speciaal voor 7- tot 9-jarigen zodat ze zelf kunnen lezen. Bonus: Sandra Klaassen maakte er prachtige tekeningen bij.
[Mark Roos, Wegener dagbladen]

Annemarie Bon bewerkte zeven prachtige sprookjes speciaal voor kinderen die net leren lezen. Sandra Klaassen zorgde voor de schitterende tekeningen. Door het oplopende niveau van AVI E3 tot AVI M4 hebben beginnende lezers extra lang plezier van deze prachtige uitgave.
[Kinderboekwinkel De Giraf]

De woordkeus en de zinsopbouw zijn zodanig aangepast, dat er toch nog een heel vlot leesbare tekst blijft bestaan en de sfeer en oorspronkelijke inhoud van de spookjes goed bewaard zijn. [...] Vijf sprookjes zijn al eerder als losse uitgaven verschenen en zeer positief ontvangen destijds. De sprookjes zijn rijkelijk geïllustreerd, waardoor er voor de jonge lezer ook rustmomenten zijn tijdens het lezen en een prettige bladspiegel ontstaat. Daarnaast weet Sandra Klaassen de sfeer en spanning van de sprookjes goed te treffen door de juiste passages als uitgangspunt voor een illustratie te kiezen.
[Toin Duijx, NBD Biblion]

Al deze sprookjes boeten niets aan kwaliteit in niettegenstaande de aanpassing aan het technisch leesniveau. Ze blijven spannend en leuk om te lezen. Het boek past uitstekend in de klasbibliotheek van een eerste graad basisschool en in de bibliotheek. De illustraties passen bij de verhalen.
*** [Annie Beullens, Pluizer]

Alle sprookjes zijn stuk voor stuk boeiend geschreven en de tekeningen van Sandra Klaassen geven de verhalen op sfeervolle wijze neer. Absoluut een aanrader om heel erg vaak van te genieten. Annemarie Bon is er in geslaagd deze bekende sprookjes in een prettige schrijfstijl te herschrijven, passend op het niveau van je kind. Absoluut een aanwinst om in huis te hebben, gezien het feit dat dit AVI boek met je kind meegroeit!
[Irene, Wij testen het]

Sprookjes zijn niet alleen voor kleine kinderen, die ze voor het slapen gaan voorgelezen krijgen. Nee, sprookjes zijn voor alle leeftijden. Het is dan ook jammer dat ze niet voor alle leeftijden geschreven zijn, zo moet Annemarie Bon gedacht hebben bij het schrijven van Er was eens… zeven sprookjes om zelf te lezen. Daarin staan – hoe verwonderlijk – zeven sprookjes, die op verschillende leesniveaus geschreven zijn. Heel interessant voor kinderen, want het stimuleert ze onbewust tot het lezen van verhalen waar ze eigenlijk nog niet aan toe komen. De zone van naaste ontwikkeling, noemen ze dat in de ontwikkelingspsychologie, en deze filosofie heeft bewezen vruchten af te werpen. Als kinderen iets willen ontwikkelen, doen ze het vanzelf.
[Dennis van Houts, Coole Suggesties]

Wat een geweldige bundel. Ik was zo blij toen in 2010 de zelfleessprookjes van dit duo verschenen. Nu ben ik zeven maal zo blij. De zeven sprookjes in dit mooi gebonden boek kunnen kinderen van zes, zeven jaar (die juist zo open staan voor sprookjes) zelf gaan lezen. De sprookjes zijn gerangschikt naar leesniveau. Een vlotte lezer zal het eerste verhaal halverwege groep drie al kunnen lezen. Ik denk ook dat het kind dan uitgedaagd wordt om het volgende sprookje, dat een leesniveau hoger ligt, uit te proberen. Het boek groeit vanzelf met het lezertje mee; ook al zijn er geen moeilijke woorden of woorden met meer dan twee lettergrepen gebruikt, de verhalen hebben daardoor niets aan spanning en magie verloren. Dat is ook te danken aan de geweldige illustraties van Sandra Klaassen waardoor het een erg aantrekkelijk boek is geworden.
[Ineke van Nispen, Libris]

De verhalen zijn prima verteld. Geen gedoe met alternatieve eindes aan sprookjes, maar zo dicht mogelijk bij de originele sprookjes. Erg prettig, ik heb nooit begrepen waarom de verhalen zoals ze waren, aangepast zouden moeten worden. Het zijn duidelijk sprookjes, fantasie-verhalen, daar kunnen kinderen prima mee omgaan. Natuurlijk mogen ze wel goed aflopen en mogen ‘gruwelijke details’ weggelaten worden, het is niet de bedoeling dat ze nachtmerries oproepen. Met deze bewerking heeft Annemarie Bon een prima tussenweg gevonden.
***** [Trotse moeders]

Getipt als cadeautje voor de feestdagen door de Wegener Dagbladen
[Ellen den Hollander, Ruud Roodhorst]

Al bij al is Er was eens … een kleurrijk kijk- en leesboek dat de brug kan slaan van voorlezen naar zelf lezen.
[Jan van Coillie]

Nieuws

Gratis lezing!

Dankzij een nieuwe steunmaatregel van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale kan een school, bibliotheek, gevangenis, museum, AZC of culturele instelling bijvoorbeeld gratis twee bezoeken/optredens/lezingen van een schrijver boeken. Ook van mij dus! Heb je hier belangstelling voor, neem dan via het contactformulier op deze website contact met me op. Heb je hier belangstelling voor, wees er dan snel bij, want op=op.

Vertalingen

Niks te doen tijdens corona? Nou, voor schrijvers en vertalers gaat het werk gewoon door! Lees meer...

Brandbrief

Afgelopen donderdag overhandigde een delegatie van kinderboekenmakers een brandbrief aan minister Van Engelshoven van OCW in het Kinderboekenmuseum. Wij makers missen al jaren een groot deel van ons inkomen doordat leenrechtvergoedingen via dBos niet goed geregeld zijn. Lees meer...

Neem de regie!

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van ieder mens. De makers van jeugdboeken ondersteunen van harte het Leesoffensief om het lezen in Nederland te bevorderen, bijvoorbeeld via het uitlenen van jeugdboeken via de Bibliotheek op school. Maar de makers hebben daarbij wel recht op een billijke vergoeding voor de uitgeleende boeken. Dat is al jaren niet het geval. Daarom voeren jeugdboekenmakers actie! Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...