Schetsboek van Jeroen Bosch

Jaar: 2015

Uitgeverij: Zwijsen

ISBN: 9789048721368

Illustraties: Marie José van der Linden

Boekbeschrijving

Schetsboek van Jeroen Bosch ​Tweede druk 2016

Jeroen Bosch is een wereldberoemde schilder. Hij leefde ruim 500 jaar geleden in Den Bosch. Er is niet veel over zijn leven bekend, zeker niet over zijn jeugd. Maar als je zijn schilderijen bekijkt, weet je meteen dat hij veel fantasie en talent had. In dit boek lees je over de jonge Jeroen. Het is net alsof je in zijn schetsboek kijkt. Hij schrijft en tekent met veel fantasie en humor over de wereld om hem heen, Zo kom je ook van alles te weten over het leven in zijn tijd: bijvoorbeeld over hoe je als schilder eerst verf en kwasten moest maken, over bedelaars en goochelaars op de markt, en over de bouw van de grote Sint-Janskathedraal. Duik in de wereld van de jonge Jeroen Bosch!

Speciaal voor leerkrachten van groep 6, 7 en 8 in het basisonderwijs hebben uitgeverij Zwijsen en Annemarie Bon een lesbrief ontwikkeld voor gebruik bij het boek. Je kunt hem hier downloaden.

Recensies


​Schrijfster Annemarie Bon en illustratrice Marie José van der Linden hebben een vermakelijk kijkboek gemaakt over de beroepskeuze van Jeroen Bosch in het kader van het Jeroen Boschjaar in 2016. Het is geschreven voor jongeren en vertelt veel over de schilder en de tijd waarin hij leefde. Maar voor oudere lezers bevat het ook boeiende en grappige informatie. De makers fantaseren in hun boek dat de dertienjarige Bosch van zijn vader geen schilder mag worden, omdat hij te veel fantasie heeft en laten hem mislukken in tal van ambachten.
[Stadsredactie Brabants Dagblad]

Het werk van Jeroen Bosch gaat de wereld over, maar van het leven van de grote schilder weten we bijna niets. Dat biedt volop kansen om vrijmoedig te fantaseren over de nu zo bekende Bosschenaar. En fantaseren dat doen Annemarie Bon (tekst) en Marie José van der Linden (tekeningen). De makers beperken zich tot het dertiende levensjaar van de schilder en hebben verzonnen dat Jeroen van zijn vader helemaal geen schilder mag worden, omdat hij te veel fantasie heeft. Nu moet hij allerlei beroepen uit zijn tijd uitproberen, natuurlijk zonder succes. Een leuke manier om (jonge) lezers de wereld van Jeroen Bosch in te trekken. [...] Bon en Van der Linden laten de dertienjarige Bosch mislukken als boer, bakker, bierbrouwer, bedelaar, klokkenluider, kleermaker en speldenmaker. En ze vertellen over die ambachten allerlei bijzonderheden waardoor het boek naast grappig ook leerzaam is. Het boek gidst de lezer niet alleen door middeleeuws Den Bosch, het laat ook iets van Bosch' werk en diens thema's zien. Daarbij knipogen de makers veelvuldig naar de toekomst [...]
Een leuke smaakmaker voor het Jeroen Boschjaar 2016 voor jonge en wat oudere lezers.
[Mieske van Eck, Brabants Dagblad]

Aanbevolen door de Internationale Jugendbibliothek in München; te zien als White Raven op internationale tentoonstellingen in 2016/2017.

De beschrijving van de jeugd van Jeroen Bosch is een fictief, erg prettig leesbaar verhaal,maar gebaseerd op veel feiten uit de tijd waarin hij leefde en de stad waar hij zijn hele leven heeft doorgebracht. Het verhaal komt daardoor erg geloofwaardig over. Doordat het verhaal vanuit de dertienjarige Jeroen wordt beschreven, is de identificatie van de jonge lezer met hem, ook al zit er 500 jaar verschil in tijd tussen hen, erg goed. De auteur heeft gedegen onderzoek gedaan naar de tijd dat Bosch leefde en heeft zich zeker ook veel laten inspireren door zijn meesterwerken. In de vorm van een soort notitiebriefjes geeft Annemarie Bon aan wat de echte feiten zijn.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad; de hele recensie vind je hier.]

Ter gelegenheid van het Jeroen Boschjaar in 2016 – de 500ste sterfdag van de schilder – hebben schrijfster Annemarie Bon en illustratrice Marie-José van der Linden het 'Schetsboek van Jeroen Bosch' gemaakt. Beiden hebben een sterke band met de stad Den Bosch en uit deze uitgave spreekt dan ook een grote liefde voor de stad. De 13-jarige Jeroen Bosch (ik-persoon) droomt ervan om een beroemd schilder te worden, maar zijn vader die zelf schilder is vindt dat zijn zoon teveel fantasie en te weinig talent heeft. Jeroen gaat o.a. in de leer bij een messenmaker en een boer, maar in het geheim blijft hij werken aan het vervullen van zijn droom. Achterin zijn fragmenten van 14 schilderijen afgebeeld in kleur. De lezer krijgt op een vermakelijke en aanstekelijke manier veel informatie over het leven in Den Bosch rondom 1465, de schilderkunst en over Jeroen Bosch zelf. De uitgave is prachtig geïllustreerd met fantasierijke schetsen naar werk van Bosch, veelal in bruintinten en gekleurde accenten. Ze geven ook op een heel prettige manier een tijdsbeeld van de jonge jaren van een beroemd schilder over wie maar weinig bekend is. Een absolute aanrader voor lezers die van geschiedenis en/of kunst houden en van een goed geschreven verhaal. Vanaf ca. 11 jaar.
[F.P. Blauwhoff, NBD-Biblion]

Over het leven van Jeroen Bosch is heel weinig bekend. En wat je niet weet, kun je zelf verzinnen, dachten Annemarie Bon en tekenaar Marie José van der Linden. In 'Schetsboek van Jeroen Bosch' kruipen ze helemaal in de huis van de jonge middeleeuwse tekenaar. Hij struint door de stad, laat je de markt zien, luidt de torenklok, verklapt de geheime familierecepten van zijn vader die schilder is. Pigment maken is een lastig werkje, waar gekookte varkenshuid, rode luizen en pis aan te pas komt, Een mix van feitjes en fantasie en bovendien het enige boek waarin echt wordt uitgelegd wat al die vreemde symbolen in Bosch' tekeningen (zoals strohalmen en vogeltjes) betekenen.
[Kidsweek]

Leuk kijk- en leesboek over een jongen die zijn droom als schilder wil waarmaken.
Pol van Damme, Pluizuit

Een boek waarin feit en fictie organisch in elkaar overlopen.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad, bespreking Bosch: Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, de rugzak en de bal...]

Feiten, gebracht op een erg leuke manier, een grote aanrader!
Leestafel, Marjo
 

Nieuws

schetsboek Jeroen Bosch


​'Schetsboek van Jeroen Bosch' is geselecteerd als White Raven door de Internationale Jugendbibliothek in München. In het totaal zijn 200 bijzondere boeken uit de kinder- en jeugdliteratuur uit 42 verschillende landen aanbevolen en opgenomen in een catalogus die tijdens de Frankfurter Buchmesse 2016 is gepresenteerd. De boeken zullen deel uitmaken van de internationale reizende expositie die ook de Boekenbeurs in Bologna in april zal aandoen. Natuurlijk ben ik hier heel blij mee en ben ik er supertrots op, maar misschien geniet ik er nog wel meer van dat ik in mijn woonplaats Den Bosch plots van alle kanten gefeliciteerd word en mijn stadsgenoten trots op mij zijn. Het krantenbericht 'In de internationale top 200' en de gave cartoon van Miesjel van Gerwen (hierboven) hebben daar sterk aan meegeholpen. Zeker bij dit boek voelt de waardering extra fijn, want tenslotte is dit een echt Bosch product en zorgde Geraldine van de Griendt dit jaar voor een magnifieke en indrukwekkende balletvoorstelling gebaseerd op dit boek.
 

Nieuws

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.