Haas in de stad

Jaar: 2015

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048828371

Illustraties: Gertie Jaquet

Prijs incl verzending: € 21,95

Boekbeschrijving

Haas in de stad ​Haas ontvangt een leuke brief: hij heeft een dagje uit naar de grote stad gewonnen! Haas blijkt niet de enige uit het bos te zijn. Ook zijn vrienden hebben de prijs gewonnen.
Met zijn allen vertrekken ze naar de stad. Maar wat is het daar druk! En dan komt er bijna ruzie, omdat iedereen wat anders wil doen.
'Dan doet iedereen toch wat hij zelf leuk vindt,' zegt Haas.
Maar is iedereen wel op tijd terug voordat de bus weer naar het bos vertrekt?

Meer doen met Haas?
Haas heeft een eigen Facebookpagina.
Kijk op deze site onder de knop 'Werken en spelen met Haas' voor lessuggesties en werkbladen. Abonneer je ook op de nieuwsbrief van Haas. 

Voor Kleuteruniversiteit ontwikkelden auteur Annemarie Bon en illustrator Gertie Jaquet het project 'Haas in de stad' rondom alles waar je in een grote stad maar mee te maken kunt krijgen. Het is een veelzijdig project van 126 pagina’s rondom musea, verkeer, een pretpark, een warenhuis, de bibliotheek en wat al niet meer. Boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten. Het lespakket heeft extra veel bijlagen en spelmogelijkheden.
Je kunt wekenlang bezig zijn met dit superproject en spelenderwijs aan alle kerndoelen werken. Interesse? Bestel het project hier.
 

Recensies

​Hoera! Een nieuwe Haas! Een fijn boek om voor te lezen, de hoofdstukken zijn precies goed qua lengte. Het taalgebruik is vlot, de avonturen van Haas en zijn vrienden zijn origineel en zitten vol humor. Gertie Jaquet maakte de vrolijke tekeningen, die de tekst erg goed aanvullen.
[Kinderboekwinkel In de wolken]

In 'Haas in de stad' heeft hoofdpersoon Haas een reisje naar de stad gewonnen. Ook zijn beste vriendjes Rat, Stinkie, Kip, Raaf en Big zijn in de prijzen gevallen. Samen trekken ze naar de betonnen jungle en beleven daar bijzondere avonturen. 'Haas in de stad', van Annemarie Bon en illustratrice Gertie Jaquet, is een nieuw pareltje in de succesvolle Haas-serie, geschikt voor de leeftijdscategorie 3-99 jaar.
[Mark Roos, Wegener Dagbladen]

Leuk verhaal met een logische opbouw. De dieren behouden hun eigen(aardige) karaktertrekjes, wat tezamen met de onwetendheid van het stadse leven vaak hilarische en soms droeve situaties oplevert, die gelukkig altijd positief eindigen. Het eenvoudige taalgebruik met veel dialoog en de indeling in vier tot zes pagina's tellende, afgeronde hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek zich prima laat voorlezen. De vele gekleurde illustraties en de over twee pagina's doorlopende kijkplaten passen uitstekend bij de verhaalsfeer. Haas is bekend van prentenboeken, voorleesboeken en eerste leesboekjes. Een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.
[NBD-Biblion]

[...] En zo beleeft de lezer steeds opnieuw een avontuur met één van de vrienden, in het museum, de bibliotheek, de supermarkt, het warenhuis en het postkantoor. Het is een geweldig leuk boek en zeer geschikt om voor te lezen van groep 1 tot en met groep 4 en om zelf te lezen in groep 5. De prachtige spreads van Gertie Jaquet completeren het boek geweldig en zijn een verhaal op zich. Je kunt gerust een spread bekijken en daar met een kind over praten. De metrospread is fantastisch. Zo kun dit concept bijzonder goed uitleggen. Ook de spread van het warenhuis geeft veel gespreksstof en zeker in combinatie met het verhaal. Een kind gaat dan bewust op zoek naar het stukje dat in het verhaal is voorgekomen. Kortom, ‘Haas in de stad’ is een absolute aanrader, een meer-dan-leuk-boek die een tien van deze juf krijgt!
[Juf Sanne, Boekenblog]

'Haas in de stad' is een voorleesboek met een grappig, soms spannend, verrassend verhaal over Haas en zijn vrienden, opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Als Haas en zijn vrienden in de stad gearriveerd zijn, lees je wat elk dier hier gaat doen. Das wordt teleurgesteld in het museum, Raaf pikt munten uit de fontein in het park, Uil gaat naar de bibliotheek, Rat brengt een bezoekje aan de supermarkt en blust een brand op een wel heel bijzondere manier en Big koopt een zwembroek. De verhalen zijn ontzettend leuk geschreven. Het boek maakt je nieuwsgierig naar elk avontuur dat de dieren gaan beleven en het is even alsof je zelf even in de stad bent.
De illustraties van Gertie Jaquet zijn erg mooi en tussen enkele verhalen in vind je grote platen die twee pagina's beslaan.
Ik ben fan van Haas en ben nu al benieuwd naar zijn volgende avontuur!
[Jufanke.nl]

Wat een leuk verhaal! Het is een leuk beschreven avontuur in een stad waar je alles kan vinden: een museum, een supermarkt, een zwembad, een postkantoor, een bibliotheek en ga nog maar even door. Een sanitaire stop is niet altijd makkelijk, en sommige dingen zijn helemaal niet leuk om alleen te doen.
Het avontuur van Mol en Egel in de metro vind ik erg grappig. Het is heel goed te begrijpen dat ze niet snappen hoe het er werkt. Hoe kan je nu weten dat de betekenis van de lijnen op de plattegrond heel anders is dan de twee vrienden denken. En Big profiteert er ook van!! Thuis kan hij dit nooit doen...
Het verhaal leest erg prettig voor. Korte zinnen, geen moeilijke woorden. En als de kinderen een woord niet begrijpen kunnen ze de afbeeldingen bekijken. Die zijn er op elke pagina. Vaak ook zijn er tussen de verschillende verhalen door twee pagina’s vol illustraties en heel veel kijkplezier. Het zijn echte zoekplaten: je ziet er de bekende personages, maar ook nieuwe, die in een bepaalde situatie verzeild zijn geraakt. De brandweer is bijvoorbeeld uitgerukt. Ook hier vind ik de tekeningen die bij de metro staan de leukste.
[Leestafel]

[...] Alle leuke dingen die de dieren in de stad gaan doen worden door Annemarie Bon op een heerlijke manier beschreven. De avonturen die ze daar meemaken zijn geweldig. Uil gaat natuurlijk meteen op zoek naar de bibliotheek. Maar helaas de burgemeester van Bosstad heeft de bibliotheek opgeruimd want hij vindt lezen suf. Big gaat voor het eerst van zijn leven naar een zwemparadijs en in de sauna. Heerlijk verhaaltjes, niet te lang zodat je er altijd wel een paar van kan voorlezen. Kostelijke illustraties van Gertie Jaquet maken dit boek een echte aanrader.
**** [Ineke van Nispen, Boekhandel van Kemenade en Hollaers, Breda]

De verhalen zijn grappig , maar soms ook spannend. Eigenlijk wil je alle hoofdstukken achter elkaar door lezen , zo leuk  en origineel zijn de avonturen die passen bij het karakter van het dier. Regelmatig had ik tijdens het voorlezen een grote glimlach om mijn mond. De verhalen worden goed ondersteund door de kleurrijke en vrolijke illustraties die op bijna elke bladzijde te vinden zijn. En tussen de hoofdstukken door vind je af en toe grote platen die twee pagina’s beslaan. Zo leuk ……. kun je samen met je kind de verhaaltjes uit het boek weer opzoeken.  Hierdoor heb je veel gespreksstof, hoewel de verhalen op zich geven al veel aanleiding tot gesprekjes, verhalen over: de supermarkt, het museum, het park, het warenhuis, een rondrit door de stad en nog veel meer komen voorbij in dit boek. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen thema, maar vriendschap en er voor elkaar zijn staan toch wel centraal. Een superleuk boek waar je samen met je kind heel veel plezier van zult hebben!
[Peuter-kleuterboekenland]

 

'Haas in de stad is een vrolijk, zomers deel uit de populaire Haas-reeks van Annemarie Bon en Gertie Jaquet. Het verhaal begint met een brief die Haas krijgt: hij heeft een dagje uit naar de grote stad gewonnen! En wat blijkt? Alle andere dieren kregen dezelfde brief. Daarom gaan ze met z'n allen op reis, maar dat is minder leuk dan het lijkt, want elk dier wil wat anders doen. De groep valt uit elkaar en elk dier krijgt zijn eigen, karakteristieke avontuur. Zo volgen we Uil naar de bibliotheek en gaan we winkelen met Rat. De vlot geschreven hoofdstukken worden afgewisseld met paginagrote kijkplaten met stadse taferelen waarop heel veel is te zien. 'Haas in de stad' is chronologisch opgezet, maar de hoofdstukken kunnen ook afzonderlijk gelezen worden. Een fijn vakantieboek over vriendschap. Voor gezinnen en kinderen die wel van een citytripje houden.


Ik was zeer benieuwd naar dit boek, gezien ik al een Haas-fanaat ben sinds ‘Een jaar lang feest met Haas’ en ‘Haas wil worteltjestaart‘. Zoals altijd bieden de personages leuke, slimme oplossingen voor kleine problemen, voert positief denken de boventoon en is er meer tekst dan illustratie.
De indeling van het verhaal is wel uniek; eerst voegen de veertien dieren zich samen tot een grote groep, waarna het verhaal ineens wordt opgesplitst in diverse hoofdstukken, die allemaal één of meerdere personages volgen.
Alle facetten van een stedentrip komen aan bod; van oplichterij tot de uitgebreide ondergrondse metro, van de grote diversiteit aan winkels tot de unieke inwoners.
De illustraties zijn zoals we gewend zijn van de Haas reeks; vrolijke kleurrijke illustraties waarop van alles te zien is. Toch springen voor mij de twee scrapbookpagina’s op het einde er bovenuit, gezien de hoogtepunten van elk personage hierop getekend zijn.
Haas in de stad is voor avontuurlijke kinderen vanaf 4 jaar.
***** [Miss Wolf, Bangersisters]


 'Haas in de stad' is een geweldig leuk voorleesboek voor kinderen, zowel voor kinderen die al in een stad wonen, maar ook voor kinderen die de stad zien als een echt uitje, die er nog maar weinig zijn geweest. Annemarie Bon heeft weer een leuke serie avonturen bedacht, waar kinderen zich lekker in kunnen verliezen. De typische tekeningen van Gertie Jaquet maken de verhalen helemaal af, en laten goed zien hoe het er bij de verschillende dieren aan toe gaat.
[Dennis van Hout, Coole suggesties]


 [...] Op een terrasje bespreken ze wie wat wil zien. In de volgende hoofdstukjes volgen we het avontuur van elk dier op de plek van zijn voorkeur. En die avonturen zijn best wel grappig. De dieren uit het bos weten niets af van de geplogenheden in de stad. Zo weten ze niet dat je moet betalen voor al het lekkers dat ze op het terras hebben geconsumeerd en wil de museumdirecteur niets weten van Das' zelfgemaakte schilderijtjes. De bibliotheek waar Uil naar op zoek was, is noodgedwongen ondergronds gegaan en het personeel in de supermarkt is onverschillig en onvriendelijk. Het metronetwerk is een raadsel voor Mol en Egel. Maar er zijn ook leuke dingen: Big heeft de tijd van zijn leven in zijn nieuwe zwempak in het zwemparadijs en Das kan zijn schilderijtjes op straat verkopen.  De doortocht van de dieren in de stad heeft ook gevolgen voor de stadsbewoners zelf: 's avonds is er een protestmars voor het behoud van de bibliotheek!
Heel leuk verhalenboek om voor te lezen maar ook om zelf te lezen vanaf acht jaar. De gekke, maar toch ook herkenbare situaties zullen de kinderen wel kunnen boeien en de volwassen voorlezer een glimlach ontlokken.("Warenhuis Piek & Pluis voor alles waarvan je niet wist dat je het wilde hebben").
** [Pluizer, Gert Broeckx]


 Een superleuk voorleesboek dat geschikt is voor kinderen van groep 2 en hoger. Leuk om met de dieren een stedentrip te maken en zo de stad te ontdekken met alle gebouwen en eigenschappen van een stad. Er zit veel humor in die de kinderen goed zullen begrijpen.
***** Juf Janneke, boek van de maand april


 [...]Elk bezoek in dit uitvoerig geïllustreerde, in korte hoofdstukjes ingedeelde leesboek leert de lezer in min of meerdere mate iets over het echte leven: een terrasje doen is niét gratis, muntjes laat je best liggen in de fontein, ongelikte beren heb je overal... De lezer ervaart met Das dat je tegelijk Grote Kunst in het museum maar niks kan vinden en toch zelf populaire kunst kan produceren: ‘dat kan ik ook’, denkt Das in het museum, die tot zijn verbazing zijn eigen schilderwerkjes als zoete broodjes kan verkopen. Een steek van de auteurs naar de literaire pers? De auteurs durven weleens stout te zijn: zo laten ze Rat een brandje blussen door erop te plassen en zetten de dieren uiteindelijk de stad op stelten in een betoging tegen van alles en nog wat. Uil neemt het voortouw in een demonstratie tegen de burgemeester die de bibliotheek deed sluiten, ‘om de burgers dom te houden’. Burgemeester Gorilla loopt hier voorop op een ontwikkeling die onlangs door de Vlaamse overheid is ingezet, die gemeenten niet langer verplicht bibliotheken te organiseren en toelaat die middelen elders te besteden. De bibliotheek van Bosstad is dan maar (letterlijk) ondergronds gegaan, waar toch kwaliteit te vinden blijft, getuige de exemplaren van De Gruffalo, Pippi Langkous, Muis en Kikker. [...]
***** [Koen Driessens, Hebban]

 

Nieuws

Voor Kleuteruniversiteit maakte ik het project 'Haas in de stad' rondom alles waar je in een grote stad maar mee te maken kunt krijgen. Het is een veelzijdig project van 126 pagina’s rondom musea, verkeer, een pretpark, een warenhuis, de bibliotheek en wat al niet meer. Boordevol suggesties voor rekenen, taal en originele activiteiten. Het lespakket heeft extra veel bijlagen en spelmogelijkheden. Gertie Jaquet maakte schitterende illustraties voor de bijlagen. Je kunt wekenlang bezig zijn met dit superproject en spelenderwijs aan alle kerndoelen werken.
Interesse? Bestel het project hier.

Nieuws

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.