Alle Hens

Jaar: 2016

Uitgeverij: Kluitman

ISBN: 9789020673500

Illustraties: Harmen van Straaten

Boekbeschrijving

Alle Hens ​Hoe ging dat, zo'n zeegevecht met kanons? En wat zou jij doen als je zakkenroller was en Piet Hein kwam naar de stad om gehuldigd te worden? Hoe was het leven voor kinderen die op de marinewerf moesten werken? En kun je je voorstellen hoe het is om een bombardement mee te maken?
Je kunt het allemaal lezen in dit boek vol stoere verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse marine.


Recensies

Zoals bijna altijd bij historische verhalen voor de jeugd, worden ook in deze bundel kinderen als protagonist genomen. Hierdoor kan de jonge lezer zich beter identificeren met de hoofdpersoon.
Het lukt de meeste auteurs om de historische feiten en allerlei boeiende wetenswaardigheden organisch te verwerken in de verhalen. Het zijn daardoor geen geschiedenislessen geworden, maar levendige verhalen, waaruit soms een duidelijke, maar niet expliciet opgelegde, les te leren is.
Een voorbeeld van een zeer geslaagd verhaal is dat van Annemarie Bon spelend in 1851(met als titel Zeemansgraf). Hierin wordt op een realistische wijze het ‘kielhalen’ beschreven. In haar verhaal Gekaapt, een verhaal dat speelt in 2009, speelt de jonge Nasra die met zijn oom mee moet om een schip te kapen de hoofdrol. De bevrijding door mariniers speelt hierbij een minder belangrijke rol, het gaat de auteur meer om de achtergronden van de kaping.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]

​De voorwerpen en hoofdpersonen uit de verhalen zijn te zien in het Marinemuseum in Den Helder. De verhalen, waarvan de historische feiten zijn gecontroleerd, zijn geschreven in een prettige, laagdrempelige stijl en zullen de doelgroep zeker aanspreken omdat het vooral kinderen zijn die de hoofdrol in de verhalen spelen. [...] Een bijzondere en mooie uitgave met stoere verhalen die ook jongens zullen aanspreken. Ook te gebruiken bij de geschiedeniscanon.
[Mac Steenaart, NBD/Biblion]

De uitdaging voor de auteurs was om in een paar bladzijden veel informatie aan te bieden, zonder dat de vaart uit het verhaal gaat. Bij de meeste auteurs is dit zeker gelukt.
[Annette van der Plas, Nederlands Dagblad]

Alle Hens is een schitterend boek over onze vaderlandse geschiedenis. Door het hele boek heen zijn illustraties verwerkt van Harmen van Straaten in zijn kenmerkende losse stijl. Harmen heeft bovendien ook één van de zeventien verhalen voor zijn rekening genomen, naast Bies van Ede, Annemarie Bon, Lida Dijkstra, Peter Smit en Marcel van Driel. Door de logische opbouw van de verhalen word je helemaal meegenomen door te tijd, hoewel je dat tijdens het lezen eigenlijk nauwelijks zult opmerken. Soms is het echter wel slim om even te kijken naar de jaartallen die bij het verhaal horen om het verhaal een beetje in de tijdgeest te kunnen plaatsen.
***** [Coole suggesties]

Wat een geweldig boek is dit. Geschiedenisverhalen op zijn best.
Zeventien fantastische verhalen over bekende namen, situaties en oorlogen in chronologische volgorde verteld door bekende jeugdboekenschrijvers. Natuurlijk weten we wie Piet Hein en Michiel de Ruyter waren maar hoe is het juiste verhaal ook al weer? Vanaf 1522 tot en met 2016 wordt de geschiedenis op een wel heel aansprekelijke manier verteld. Bij ieder verhaal een heerlijke illustratie van Harmen van Straaten waardoor al meteen je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Ik heb zelf ook nog veel geleerd uit het boek.
***** [Ineke van Nispen, Libris]

Het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf wordt door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond beschreven. De verhalen zijn spannend, grappig en ontroerend en als je het boek uit hebt, weet je heel wat meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine. Met verhalen van Marcel van Driel, Peter Smit, Annemarie Bon, Lida Dijkstra, Bies van Ede en Harry de Bles.
[Marleen Struik, Kinderboekenblog]

En dus is Alle Hens niet alleen een te gek en stoer boek om te lezen, maar heb je ook nog eens een leuk educatief tintje te pakken aan de verhalen. Dat maakt de geschiedenislessen op school vast een stukje leuker. Vaderlandse helden als Piet Hein, Michiel de Ruyter en Van Speyk komen dankzij de ervaren vertellers helemaal tot leven. Je leest over hun avonturen vanuit een spannend verhaal, dat je ook nog eens een kijkje geeft in het dagelijks leven van 1522 tot nu. Lees hoe het er aan toe ging op de schepen, in de havens en op de scheepswerf, waarbij je terloops ook leest wat de rol van kinderen was in die omgeving. Want geloof me: ook kinderen werden goed aan het werk gezet! De leerplicht was er immers nog niet…
[Dennis van Houts, Coole suggesties]
 

Nieuws

Beroemd in Hongarije

'Fake!' is deze maand in Hongarije verschenen. Er is een boekpresentatie en een podcast van ESP aan gewijd en nu ook nog eens een groot interview in het weekblad Prae. Is je Hongaars niet best? Met Google Translate kom je een eind. Zie: https://www.prae.hu/article/12323-a-babonaktol-az-alhirekig/

Gratis lezing!

Dankzij een nieuwe steunmaatregel van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale kan een school, bibliotheek, gevangenis, museum, AZC of culturele instelling bijvoorbeeld gratis twee bezoeken/optredens/lezingen van een schrijver boeken. Ook van mij dus! Heb je hier belangstelling voor, neem dan via het contactformulier op deze website contact met me op. Heb je hier belangstelling voor, wees er dan snel bij, want op=op.

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...