Challenge

Jaar: 2017

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048842643

Prijs incl verzending: € 19,85

Boekbeschrijving

Challenge ​Jens baalt ervan dat hij drie weken met zijn moeder en broertje in het toeristische Torremolinos - Horrormolinos als je het hem vraagt - moet doorbrengen. Gelukkig ontmoet hij al snel Sofie en Frank, met wie hij graag samen verder wil reizen, zonder ouders. Die gaan daar uiteindelijk mee akkoord, ook al is Jens' moeder bezorgd omdat Jens de dood van zijn vader nog niet heeft verwerkt.

Jens trekt samen met zijn nieuwe vrienden én een vriend uit Nederland naar een Spaans natuurgebied. Daar dagen de vier elkaar uit tot steeds spannender acties. Totdat Jens zich af gaat vragen of hij er nog wel mee door wil gaan.
En dan komt zomaar zijn eigen leven op het spel te staan.

Kijk hier naar de boektrailer.

Wil je alvast het eerste hoofdstuk lezen? Kijk dan hier.

Recensies

De jeugdromans van Annemarie Bon zijn heel populair bij middelbare scholieren, die hun wereld realistisch beschreven zien in haar boeken. Haar laatste jeugdroman, Free run, werd genomineerd door de Jonge Jury, maar won deze net niet. Ook Challenge zal zeker een nominatie krijgen en het zou me niet verbazen als het deze keer niet slechts een nominatie blijft.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]

Deze jongerenthriller is niet onverdienstelijk geschreven. Lekker strak vormgegeven met een Dematons-achtig vogelperspectief op het omslag. Jens is net zijn natuurminnende vader kwijt en gaat met zijn moeder op vakantie in Horrormolinos. Raakt met nieuw gemaakte vrienden verstrikt in een uitdagingenwedstrijd.
[Pjotr van Lenteren, De Weekgreep, De Gelukkige Lezer]

De titel en de ondertitel ‘hoe ver wil je gaan?’ verwijzen naar het spel dat Frank en Sophie willen spelen, Truth or Dare. Annemarie Bon beschrijft hoe Jens die zijn verlies nog aan het verwerken is, extra gevoelig is. Hij zit met zichzelf in de knoop, en dan doe je dingen die je anders niet zou doen. Oog in oog met gevaar zie je de dingen anders.
Een mooi verhaal dat je ook kan lezen als een spannend avontuur.
[Marjo, Leestafel]

De sfeer van het verhaal is broeierig en de lezer voelt dat het mis moet gaan. Als Jens er alleen voor staat, komt de lezer steeds meer te weten over zijn vader en ondergaat Jens een karakterontwikkeling. In het verhaal staan allerlei wetenswaardigheden over bijvoorbeeld filosofen, vogels en kurk. Spannend verhaal dat niet lastig is om te lezen. Vanaf ca. 13 jaar.
[NBD/Biblion]

Het verhaal wordt weer interessant als het over schuldgevoel en rouwverwerking gaat. Jens’ gedachten keren als vanzelf terug naar de dood. Daarom was hij op trektocht gedaan,  want dan ‘zou hij eindelijk eens aan andere dingen kunnen denken dan de dood in eindeloze gedaantes.‘ In dergelijke fraaie zinnen toont Bon de kwaliteit van haar schrijverschap. Net als in de innerlijke dialogen van Jens met zijn vader waarin hij de vragen stelt die hem kwellen.
Bon beschrijft de gevoelswereld van Jens op een rake en intense manier en vooral het slot van het boek overtuigt. En misschien is de avontuurlijke inslag nodig om sommige jongeren tot lezen aan te zetten, dat is dan mooi meegenomen.
[Jaap leest]
 

In 'Challenge' laat Annemarie Bon zien dat een spannend jongerenboek ook over emoties kan gaan. Goed boek! # rouwverwerking
[kinderboekenschrijfster Annie van Gansewinkel]
 

Het is Annemarie Bon voor de zoveelste keer gelukt met haar verhaal mij een paar uur lang vast te houden. Wat een spannend en mooi verhaal. [...] Hoe ver ga je voor een vriendschap? Wanneer is voor jou de grens bereikt? Wat kunnen de gevolgen zijn van iemand buitensluiten? De rode draad door het verhaal is een brief die Jens van zijn vader gekregen heeft maar nog steeds ongeopend in zijn rugzak zit. Het lukt de schrijfster altijd om je zo goed in de hoofdpersonen te laten inleven dat ik af en toe zelfs vergat om adem te halen. Spannend van begin tot eind.
***** [Ineke van Nispen]

 

Challenge is bedoeld voor jongeren van 12 jaar en ouder. Het is lekker vlot geschreven ondanks de heftige thema’s. Ik ben volwassen, maar ik heb er van genoten. Het is in een woord prachtig.
[Anja, De Blije Boekenwurm]

 

De thema’s die worden aangehaald – zoals rouw en groepsdruk – zijn sterk en zo blijkt maar weer dat iedereen daar anders omgaat. Net zo sterk is hoofdpersonage Jens. Ik heb hem echt in mijn hart gesloten en gunde hem zijn geluk en zijn vrijheid om zichzelf te leren kennen. Hij heeft het zwaar (gehad) met het verlies van zijn vader en probeert langzaam zijn weg weer terug te vinden.
[Judith blogt solo]

 

Het is Annemarie Bon wederom gelukt om een super spannend boek te schrijven dat heel dicht bij huis ligt. Nou ja – in Spanje, in dit geval – maar wel met een ongelofelijk inlevingsvermogen in de puberbreinen. Challenge is vlot geschreven, hoewel het begin misschien een tikje traag is. Frank en Sofie zijn niet echt aardige mensen – opdringerig en een beetje vreemd, maar ik kan me voorstellen dat Jens met ze optrok. Het avontuur zelf is spannend en het verhaal heeft een spannend einde.
Score: 9 van 10 punten
[Coole Suggesties]

 

Het verhaal is vlot geschreven. Terwijl de vier vrienden op avontuur gaan, ontdek je steeds meer van de achtergrond van Jens, het overlijden van zijn vader en de last die Jens met zich meedraagt. Maar ook ontdek je dat de vriendengroep wankel is. Ze kennen elkaar nog nie zo goed en dagen elkaar steeds weer uit. Vooral Frank lijkt geen genoeg te krijgen van het uitdagen van zijn nieuwe vrienden. Wanneer Jens ontdekt dat hij beter nee had kunnen zeggen tegen een challenge, is er geen weg terug... Zal het hem lukken de problemen op zijn pad te overwinnen?
[Wij testen het]

'Challenge' laat je op het puntje van je stoel zitten. [...] De subtiele groepsdruk veroorzaakt behoorlijke spanningen. De schrijfster zorgt er zeer overtuigend voor dat je je diepgaand kunt inleven in Jens en precies kunt volgen wat hij denkt en voelt.
Wanneer Jens de regie neemt in de wildernis, is het niet alleen zijn uitdaging om te overleven in de bossen. Dat is mede door wat zijn vader hem geleerd heeft bekend terrein. Het zijn vooral zijn angsten waarmee hij moet afrekenen. Dat maakt ‘Challenge’ in meerdere opzichten een bijzonder meeslepend boek.
Juulke, Leesfeest

 

 

Nieuws

​Luister hier naar een radio-interview op Omroep Brabant over 'Challenge'.


Op Leesplein verscheen in 2018 een interview met Annemarie Bon over Challenge. Lees het artikel hier.

Nieuws

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.

Vers van de pers

'De avonturen van Haas en zijn vrienden' is binnen! In dit boek zijn twee eerdere avonturen van Haas gebundeld: 'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad'. Prachtig geïllustreerd door Gertie Jaquet. Bij beide boeken is een lespakket ontwikkeld door Kleuteruniversiteit! Dus leerkrachten onderbouw opgelet!

pas op, sis!

De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.

Weer leverbaar!

'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!