Fake!

Jaar: 2019

Uitgeverij: Volt

ISBN: 9789021417141

Illustraties: Wendy Panders

Boekbeschrijving

Fake! Een boek over nepnieuws, complottheorieën, wetenschap en journalistiek. Hoe kun je weten of iets waar is of niet? En wat voor rol spelen sociale media daarbij? Over het maken van dit boek kun je dit filmpje bekijken.
Fake! is ook verschenen in Rusland, Zuid-Korea en Hongarije.

Recensies

Een boek dat je helpt om zin en onzin te scheiden. Dat niet alleen uitlegt hoe je brein je voor de gek houdt en hoe je met drogredeneringen om moet gaan, maar ook gewoon kinderen recht in het gezicht durft te zeggen dat juist al die saaie schoolvakken een belangrijk wapen tegen nepnieuws zijn, Annemarie Bon durft dat. En dat allemaal ook nog eens knallend vormgegeven door Wendy Panders. Wat wil je nog meer? Een meer dan welkom boek. 12+
[Pjotr van Lenteren, De Gelukkige Lezer

Door de vele voorbeelden die de auteur geeft, allemaal zeer herkenbaar voor het beoogde lezerspubliek, en soms een testje of een opdrachtje, is het boek uitermate toegankelijk. Zij weet ook de theorie op een duidelijke manier over te brengen, waarbij zij haar lezers heel serieus neemt. Nergens wordt het saai en je wil na elk hoofdstuk gewoon verder lezen. Door de vaak humoristische illustraties en schitterende vormgeving van Wendy Panders krijgt het boek een extra dimensie. Elke pagina straalt vrolijkheid uit. Het boek is zeker ook voor volwassenen interessant en leerzaam. Op veel scholen staat 'mediawijsheid' op het programma, vaak met nogal saaie lesmethoden. Gewoon de deur uit doen en aan het werk gaan met dit boek.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]

Weloverwogen uitgave van een productief schrijfster en een eminent illustrator over een onderwerp waar kinderen dag in dag uit mee te maken krijgen: welk geloof hecht je aan de tsunami aan nieuwsuitingen waarmee (ook) zij overspoeld worden. Hoe ontwikkel je je kritisch denkvermogen zodanig dat je in staat bent zin van onzin te onderscheiden en te bepalen of iets een mening of een feit is? Hoe sterk ben je zelf, hoe krachtig je zelfreflecterend vermogen, om je niet te laten meeslepen door bijgeloof, magisch denken, zelfbedrog, toeval of broodjeaapverhalen? [...] Het reikt op vlot geschreven, humoristische, maar ook nuchtere wijze en via kleurrijke, lichtelijk cartooneske illustraties handvatten aan, die je beter in staat stellen je gedachten te bepalen. [...]  Aanbevolen voor o.a. school bij mediawijsheid.
[Mart Seerden, NBD-Biblion]

Een helder stappenplan om nepnieuws te herkennen [...] 'Fake' is een interessant boek door het boeiende thema, waarvan nauwelijks een facet wordt overgeslagen. Bon probeert wel erg compleet te zijn en formuleert nogal droog. Het zijn vooral de geweldig grappige illustraties van Wendy Panders en de voorbeelden die het boek lucht geven. Bijvoorbeeld de ongelooflijke complottheorieën zoals dat de aarde hol is en daarbinnen gevluchte nazi's wonen. Of dat 'immigratie een manier is van de elite om de bevolking te vervangen'. Helaas is dat laatste een theorie die zelfs door sommige van onze eigen parlementariërs wordt verkondigd. Daarom is dit boek belangrijk en komt het op een goed moment.
[Jaap Friso, waardering 7,5, Jaap leest]

Aanrader!
[content moderator doet een boekje open; Financieel Dagblad]

Vermelding in de nieuwsbrief Kloptdatwel.nl van Stichting Skepsis.

Een interview met de ESP (Euopean Sceptics Podcast) kun je hier beluisteren. 

Dit boek is heerlijk om eens door te bladeren en een paar pagina's te lezen. De combinatie van grappige voorbeelden, goede en heldere uitleg en komische prenten zorgt voor een uitnodigende en leerzame leeservaring. Een aanrader om in een leeshoek, op de salontafel, bibliotheek of klaslokaal te leggen.
[Kenneth Schenning, Pluizer, ****]


Een boek dat je met de neus op de feiten drukt, maar dan wel op een leuke en aangename manier, zonder met het vingertje te wijzen. In tijden van Fake-news een sterk staaltje logisch nadenken. [...] Maar het boek is zeker niet enkel voor kinderen een plezier, en misschien zelf een must, om te lezen. Leuke weetjes, feiten, maar ook leugens die nog steeds in geschiedenisboeken staan op sommige plaatsen in de wereld.
Heel fijn ook om gewoon af en toe eens vast te nemen en door te bladeren!
[Britt, Boekenblog]

[...] een enorm boeiend, aantekelijk en vermakelijk boek. Helemaal up to date en een kritische blik aanwakkerend. Nuttig om in deze verwarrende tijden een heldere visie te behouden.
[reviewer Standaard Boekhandel]

Nieuws

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.