Fake!

Jaar: 2019

Uitgeverij: Volt

ISBN: 9789021417141

Illustraties: Wendy Panders

Boekbeschrijving

Fake! Een boek over nepnieuws, complottheorieën, wetenschap en journalistiek. Hoe kun je weten of iets waar is of niet? En wat voor rol spelen sociale media daarbij? Over het maken van dit boek kun je dit filmpje bekijken.

Recensies

Een boek dat je helpt om zin en onzin te scheiden. Dat niet alleen uitlegt hoe je brein je voor de gek houdt en hoe je met drogredeneringen om moet gaan, maar ook gewoon kinderen recht in het gezicht durft te zeggen dat juist al die saaie schoolvakken een belangrijk wapen tegen nepnieuws zijn, Annemarie Bon durft dat. En dat allemaal ook nog eens knallend vormgegeven door Wendy Panders. Wat wil je nog meer? Een meer dan welkom boek. 12+
[Pjotr van Lenteren, De Gelukkige Lezer

Door de vele voorbeelden die de auteur geeft, allemaal zeer herkenbaar voor het beoogde lezerspubliek, en soms een testje of een opdrachtje, is het boek uitermate toegankelijk. Zij weet ook de theorie op een duidelijke manier over te brengen, waarbij zij haar lezers heel serieus neemt. Nergens wordt het saai en je wil na elk hoofdstuk gewoon verder lezen. Door de vaak humoristische illustraties en schitterende vormgeving van Wendy Panders krijgt het boek een extra dimensie. Elke pagina straalt vrolijkheid uit. Het boek is zeker ook voor volwassenen interessant en leerzaam. Op veel scholen staat 'mediawijsheid' op het programma, vaak met nogal saaie lesmethoden. Gewoon de deur uit doen en aan het werk gaan met dit boek.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]

Weloverwogen uitgave van een productief schrijfster en een eminent illustrator over een onderwerp waar kinderen dag in dag uit mee te maken krijgen: welk geloof hecht je aan de tsunami aan nieuwsuitingen waarmee (ook) zij overspoeld worden. Hoe ontwikkel je je kritisch denkvermogen zodanig dat je in staat bent zin van onzin te onderscheiden en te bepalen of iets een mening of een feit is? Hoe sterk ben je zelf, hoe krachtig je zelfreflecterend vermogen, om je niet te laten meeslepen door bijgeloof, magisch denken, zelfbedrog, toeval of broodjeaapverhalen? [...] Het reikt op vlot geschreven, humoristische, maar ook nuchtere wijze en via kleurrijke, lichtelijk cartooneske illustraties handvatten aan, die je beter in staat stellen je gedachten te bepalen. [...]  Aanbevolen voor o.a. school bij mediawijsheid.
[Mart Seerden, NBD-Biblion]

Een helder stappenplan om nepnieuws te herkennen [...] 'Fake' is een interessant boek door het boeiende thema, waarvan nauwelijks een facet wordt overgeslagen. Bon probeert wel erg compleet te zijn en formuleert nogal droog. Het zijn vooral de geweldig grappige illustraties van Wendy Panders en de voorbeelden die het boek lucht geven. Bijvoorbeeld de ongelooflijke complottheorieën zoals dat de aarde hol is en daarbinnen gevluchte nazi's wonen. Of dat 'immigratie een manier is van de elite om de bevolking te vervangen'. Helaas is dat laatste een theorie die zelfs door sommige van onze eigen parlementariërs wordt verkondigd. Daarom is dit boek belangrijk en komt het op een goed moment.
[Jaap Friso, waardering 7,5, Jaap leest]

Aanrader!
[content moderator doet een boekje open; Financieel Dagblad]

Vermelding in de nieuwsbrief Kloptdatwel.nl van Stichting Skepsis.

Dit boek is heerlijk om eens door te bladeren en een paar pagina's te lezen. De combinatie van grappige voorbeelden, goede en heldere uitleg en komische prenten zorgt voor een uitnodigende en leerzame leeservaring. Een aanrader om in een leeshoek, op de salontafel, bibliotheek of klaslokaal te leggen.
[Kenneth Schenning, Pluizer, ****]


Een boek dat je met de neus op de feiten drukt, maar dan wel op een leuke en aangename manier, zonder met het vingertje te wijzen. In tijden van Fake-news een sterk staaltje logisch nadenken. [...] Maar het boek is zeker niet enkel voor kinderen een plezier, en misschien zelf een must, om te lezen. Leuke weetjes, feiten, maar ook leugens die nog steeds in geschiedenisboeken staan op sommige plaatsen in de wereld.
Heel fijn ook om gewoon af en toe eens vast te nemen en door te bladeren!
[Britt, Boekenblog]

[...] een enorm boeiend, aantekelijk en vermakelijk boek. Helemaal up to date en een kritische blik aanwakkerend. Nuttig om in deze verwarrende tijden een heldere visie te behouden.
[reviewer Standaard Boekhandel]

Nieuws

Vertalingen

Niks te doen tijdens corona? Nou, voor schrijvers en vertalers gaat het werk gewoon door! Lees meer...

Brandbrief

Afgelopen donderdag overhandigde een delegatie van kinderboekenmakers een brandbrief aan minister Van Engelshoven van OCW in het Kinderboekenmuseum. Wij makers missen al jaren een groot deel van ons inkomen doordat leenrechtvergoedingen via dBos niet goed geregeld zijn. Lees meer...

Neem de regie!

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van ieder mens. De makers van jeugdboeken ondersteunen van harte het Leesoffensief om het lezen in Nederland te bevorderen, bijvoorbeeld via het uitlenen van jeugdboeken via de Bibliotheek op school. Maar de makers hebben daarbij wel recht op een billijke vergoeding voor de uitgeleende boeken. Dat is al jaren niet het geval. Daarom voeren jeugdboekenmakers actie! Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...