Haas redt het bos

Jaar: 2020

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048857340

Illustraties: Gertie Jaquet

Boekbeschrijving

Haas redt het bos ​Op een dag verschijnt er een vreemde vogel in het bos. Het is Paradijsvogel en ze komt uit de stad. Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken, dus hij geeft haar een mooie tour langs al zijn vrienden en mooie plekjes in het bos. Paradijsvogel vindt alles geweldig en maakt met haar telefoon overal foto's van zichzelf voor haar vrienden. Haas vindt het wel een beetje gek, maar belooft dat hij ook aan haar vrienden een rondleiding wil geven. Maar dan blijkt dat Paradijsvogel wel heel veel vrienden heeft. En die gaan niet allemaal even goed met het bos om. Kunnen Haas en zijn vrienden alle problemen oplossen?

Recensies

​Of kinderen het zullen opmerken is de vraag, maar de verhalen in dit boek vinden duidelijk hun oorsprong in de huidige maatschappij. Teveel toeristen op dezelfde plek, hetgeen gepaard gaat met asociaal gedrag, is het thema van dit boek. Best wel een zwaar thema, maar er is natuurlijk ook veel humor. Het verhaal 'Stadse fratsen' is hilarisch!
[Marjo, Leestafel]

Op een speelse manier kaart de auteur in dit voorleesboek veel voor onze tijd herkenbare verschijnselen en problemen aan. De kracht van sociale media bijvoorbeeld, de overdosis aan afval die we produceren en het besturen van een gemeenschap. De auteur wil erg veel kwijt, de boodschap overschaduwt soms het verhaal, maar Haas is een lief en sterk karakter dat de lezer gemakkelijk op zijn hand krijgt.
[NBD-Bibblion]

De verhalen van Haas zijn altijd leuk en zeer geschikt om voor te lezen. Dit keer betreft het een zeer actueel onderwerp (vaak hebben de verhalen van Haas wel een maatschappelijke component). Bezoekers die meer geïnteresseerd zijn in hun mobieltje, dan de mooie omgeving waar ze zijn, konen in grote groepen. En de invloed van social media. En natuurlijk het behoud van natuur. En misschien kunnen we ook iets leren voor de volgende verkiezingen. Erg leuk is het recept van appeltaart van de beroemde bakker Big.
[Toin Duijx]
 

Dit verhaal over Haas en zijn vrienden vertelt op een duidelijke manier wat er gebeurt wanneer een rustige plek plots overspoeld wordt door toeristen. En dan vooral toeristen die zich niet netjes gedragen. De boodschap van het verhaal is overduidelijk, maar dat is geen probleem. Zo kan de boodschap ook niet verloren gaan voor de luisteraar. En kleuters begrijpen heel goed wat hier gebeurt en wat er allemaal fout loopt. Want wat begint als een leuk verhaal, met nieuwe ontmoetingen en dieren die allemaal blij zijn wanneer ze naar het bos komen, verandert al snel in een nachtmerrie voor de bosdieren. Vanaf dat moment wordt het zelfs spannend. Kunnen Haas en zijn vrienden alles weer oplossen? Dat blijft de vraag tot aan het einde.
De korte hoofdstukken maken het geheel vlot voorleesbaar. De illustraties zetten een dier of situatie gepast in de kijker en sluiten zo nauw aan bij het verhaal.
Een voorleesverhaal met een natuurvriendelijke boodschap.
[Mik Ghys, Pluizuit]

'Haas redt het bos' staat op de boekenlijst van Boekenbingo. Je vindt er tientallen enthousiaste reacties. Neem snel een kijkje!

Nieuws

Vertalingen

Niks te doen tijdens corona? Nou, voor schrijvers en vertalers gaat het werk gewoon door! Lees meer...

Brandbrief

Afgelopen donderdag overhandigde een delegatie van kinderboekenmakers een brandbrief aan minister Van Engelshoven van OCW in het Kinderboekenmuseum. Wij makers missen al jaren een groot deel van ons inkomen doordat leenrechtvergoedingen via dBos niet goed geregeld zijn. Lees meer...

Neem de regie!

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van ieder mens. De makers van jeugdboeken ondersteunen van harte het Leesoffensief om het lezen in Nederland te bevorderen, bijvoorbeeld via het uitlenen van jeugdboeken via de Bibliotheek op school. Maar de makers hebben daarbij wel recht op een billijke vergoeding voor de uitgeleende boeken. Dat is al jaren niet het geval. Daarom voeren jeugdboekenmakers actie! Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...