Haas redt het bos

Jaar: 2020

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048857340

Illustraties: Gertie Jaquet

Boekbeschrijving

Haas redt het bos ​Op een dag verschijnt er een vreemde vogel in het bos. Het is Paradijsvogel en ze komt uit de stad. Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken, dus hij geeft haar een mooie tour langs al zijn vrienden en mooie plekjes in het bos. Paradijsvogel vindt alles geweldig en maakt met haar telefoon overal foto's van zichzelf voor haar vrienden. Haas vindt het wel een beetje gek, maar belooft dat hij ook aan haar vrienden een rondleiding wil geven. Maar dan blijkt dat Paradijsvogel wel heel veel vrienden heeft. En die gaan niet allemaal even goed met het bos om. Kunnen Haas en zijn vrienden alle problemen oplossen?

Recensies

​Of kinderen het zullen opmerken is de vraag, maar de verhalen in dit boek vinden duidelijk hun oorsprong in de huidige maatschappij. Teveel toeristen op dezelfde plek, hetgeen gepaard gaat met asociaal gedrag, is het thema van dit boek. Best wel een zwaar thema, maar er is natuurlijk ook veel humor. Het verhaal 'Stadse fratsen' is hilarisch!
[Marjo, Leestafel]

Op een speelse manier kaart de auteur in dit voorleesboek veel voor onze tijd herkenbare verschijnselen en problemen aan. De kracht van sociale media bijvoorbeeld, de overdosis aan afval die we produceren en het besturen van een gemeenschap. De auteur wil erg veel kwijt, de boodschap overschaduwt soms het verhaal, maar Haas is een lief en sterk karakter dat de lezer gemakkelijk op zijn hand krijgt.
[NBD-Bibblion]

De verhalen van Haas zijn altijd leuk en zeer geschikt om voor te lezen. Dit keer betreft het een zeer actueel onderwerp (vaak hebben de verhalen van Haas wel een maatschappelijke component). Bezoekers die meer geïnteresseerd zijn in hun mobieltje, dan de mooie omgeving waar ze zijn, konen in grote groepen. En de invloed van social media. En natuurlijk het behoud van natuur. En misschien kunnen we ook iets leren voor de volgende verkiezingen. Erg leuk is het recept van appeltaart van de beroemde bakker Big.
[Toin Duijx]
 

Dit verhaal over Haas en zijn vrienden vertelt op een duidelijke manier wat er gebeurt wanneer een rustige plek plots overspoeld wordt door toeristen. En dan vooral toeristen die zich niet netjes gedragen. De boodschap van het verhaal is overduidelijk, maar dat is geen probleem. Zo kan de boodschap ook niet verloren gaan voor de luisteraar. En kleuters begrijpen heel goed wat hier gebeurt en wat er allemaal fout loopt. Want wat begint als een leuk verhaal, met nieuwe ontmoetingen en dieren die allemaal blij zijn wanneer ze naar het bos komen, verandert al snel in een nachtmerrie voor de bosdieren. Vanaf dat moment wordt het zelfs spannend. Kunnen Haas en zijn vrienden alles weer oplossen? Dat blijft de vraag tot aan het einde.
De korte hoofdstukken maken het geheel vlot voorleesbaar. De illustraties zetten een dier of situatie gepast in de kijker en sluiten zo nauw aan bij het verhaal.
Een voorleesverhaal met een natuurvriendelijke boodschap.
[Mik Ghys, Pluizuit]

'Haas redt het bos' staat op de boekenlijst van Boekenbingo. Je vindt er tientallen enthousiaste reacties. Neem snel een kijkje!

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.