Ik wil het weten!
Jaar: 2021
Uitgeverij: Zwijsen
ISBN: 9789048739332
Illustraties: Marja Meijer
Boekbeschrijving
Het is 1958. Julia woont in een kamp in de buurt van het plaatsje Vught, samen met veel andere mensen van de Molukken. Ze wil graag weten hoe het omt dat ze hier in Nederland wonen, helemaal aan de andere kant van de wereld. Ook al verbiedt haar vader het, toch gaat Julia samen met haar vriendin Irma op onderzoek uit buiten het kamp. Wat zullen ze ontdekken?
De inspiratie voor dit verhaal haalde Annemarie Bon uit haar eigen omgeving. In dit filmpje laat ze dat zien.
Recensies
In het boek zelf maakt het verhaal van de Molukkers diepe indruk. Er is veel aandacht besteed aan details die voor geboren Nederlanders ondenkbaar zijn: militarisme, drie keer warm (Indisch) eten, lijfstraffen, soedah. Ook de geschiedenis van kamp Vught wordt zijdelings verweven met het verhaal van Julia. [...] Onmisbaar boek voor wereldoriënterend lezen op de basisschool. Inhoudelijk is dit boek best heftig, terwijl de opmaak van het boek de indruk wekt dat het hier gaat om een boek voor groep 6. Ik zou het eerder een plek geven in groep 7 of 8.
[Norma Meeuwissen, Schoolbieb-op-orde]
Ik wil het weten! bewijst dat een verhaal waar je veel van leert ook via een prachtig boek verteld kan worden.
Na een heldere uitleg over hoe in 1958 Nederland in elkaar zat - Nederland had sinds 1949 geen koloniën meer, internet bestond nog niet - gaat het verhaal over naar het Molukse kamp Vught waar de elfjarige Julia in woont. (Op de binnenkant van het boek zien we daar een plattegrond van, wat erg handig is.) [...]
Ondanks het pittige onderwerp is het geen loodzwaar verhaal geworden. Het kleine broertje zorgt namelijk dankzij zijn streken voor de nodige afleiding. En Julia zelf is natuurlijk ook een kind dat alles via haar eigen ideeën en opvattingen vertelt. Toch komen we heel veel te weten over de koloniën, de KNIL en hoe deze militairen na de Tweede Wereldoorlog behandeld werden door de Nederlanders, over de leefwijze in de barakken, over kamp Vught zelf etc.
Annemarie Bon heeft dit alles heel knap verweven in een ontroerend, aansprekend, prettig leesbaar verhaal.
Marja Meijer heeft er perfecte, sfeervolle afbeeldingen in kleur bij gemaakt.
Een boek dat op een prettige manier indruk maakt.
[Dettie Leestafel]
Het is 1958 en Julia woont in voormalig concentratiekamp Vught, waar op dat moment Molukkers zijn ondergebracht die als ex-KNIL-soldaten met hun gezinnen naar Nederland zijn gekomen. [...] Julia is elf jaar en wil meer te weten komen waarom ze in het kamp wonen en wat er op de Molukken is gebeurd. [...]
Het boek is vooral erg informatief waarbij de balans tussen informatie over het voormalig concentratiekamp en de situatie rondom de Molukkers enigszins onevenwichtig is. [...] Maar leerzaam is het door Marja Meijer geïllustreerde boek zeker.
[Toin Duijx, Friesch Dagblad]
Het is uniek hoe voor deze doelgroep de Molukse gemeenschap van binnenuit wordt beschreven. In het begin verwacht je dat het een deel is voor lezers vanaf 8/9 jaar, maar hoe verder je leest, hoe meer problematiek er wordt aangehaald en sluit de stijl niet helemaal aan op die leeftijd in relatie tot de inhoud.
De inhoud sluit zondermeer wel aan op de lesstof vanaf de tweede helft groep 7 wanneer er uitleg is over WOII en is 'Ik wil het weten!' daarmee een zeer waardevolle aanvulling. Ook voor volwassenen.
Het verhaal toont aan dat er meer woonoorden in Nederland waren dan het meest bekende Westerbork en dat er meer bevolkingsgroepen betrokken waren in de wereldproblematiek. De Tweede Wereldoorlog was in 1945 voor vele mensen niet afgelopen. Aan te raden is om Nationaal Monument Kamp Vught te bezoeken omdat de omgeving dan echt tot leven komt.
[rbbrleest]
Kijk ook op Historiek.nl.
pas op, sis!
De vierde druk is alweer verschenen van 'pas op, sis!', maar nu met een vernieuwd omslag, Geschikt voor beginnende lezers. Ik kijk ernaar uit dat mijn kleinkind Fenne leert lezen. Ik heb een hele bieb met zelfgeschreven boekjes voor haar.
Naar Boedapest
Een eervolle uitnodiging: ik ben eind september te gast op het International Book Festival in Hongarije vanwege mijn boek 'Fake!' (geïllustreerd door Wendy Panders) dat onder andere in het Hongaars vertaald is. Wordt vervolgd!
Weer leverbaar!
'365 dingen om te doen met je kleinkind' was uitverkocht. Gelukkig ligt het nu weer in de winkel. Alweer de derde druk in één jaar tijd. Het is het ideale aankondigingscadeau voor aanstaande ouders om er hun ouders mee te verrassen!
Stoere Steffie
Bewijs geleverd dat Stoere Steffie populair is. Twee titels zijn herdrukt: 'Stoere Steffie en de tijdmachine' en 'Stoere Steffie en de stinkende stad'. Illustrator Marja Meijer en ik zijn er superblij mee!
Top tien meest uitgeleende boeken
Mijn boeken kun je bij de openbare bibliotheek lenen. Dit was over 2021 de top tien van mijn meest uitgeleende boeken. Het betrof eigenlijk alleen boeken voor groep 3. 1. ik eet je op 2. pas op sis! 3. een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Naar het bos 6. Aan zee 7. De kleine zeemeermin 8. Kom mee naar mijn tuin 9. Haas en zijn vrienden 10. Hiep hiep Haas