365 dingen om te doen met je kleinkind

Jaar: 2022

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048860562

Illustraties: Marloes van Dijk/Studio Daad

Boekbeschrijving

365 dingen om te doen met je kleinkind Een ideaal boek voor opa’s en oma’s!

Voor elke dag van het jaar een geweldig idee om met je kleinkind te doen, een idee dat past bij het seizoen. Van buitenactiviteiten, spelletjes, knutselen en samen koken, tot voorleestips en lekker bezig zijn in de natuur. Van activiteiten als kleien met zoutdeeg, kliederen[A1]  met zelfgemaakte vingerverf en goocheltrucs oefenen, tot worteltjestaart bakken, een eigen moestuintje maken en vogelspotten. Natuurlijk vind je in dit boek ook ideeën voor leuke dagjes uit.

Opa’s en oma’s verwennen hun kleinkind graag. En met de activiteiten in dit boek verwen je je kleinkind pas écht!

Tip: natuurlijk kunnen ook ouders met dit boek hun voordeel doen!

Interview

Op 9-2-2022 interviewde Dylan van Eijkeren me voor de rubriek Aldus in het Parool.

Recensies

Wat een werk moet het zijn geweest van Annemarie Bon om al dit materiaal bij elkaar te zoeken, daarvoor alvast een compliment. Als het om 365 dingen gaat, dan weet je dat het om de tijdspanne van een jaar gaat. Bon heeft veel activiteiten gekoppeld aan jaargetijden en feest- of herdenkingsdagen. De ondertitel van het boek luidt: Doeboek voor opa’s en oma’s. Dat klopt, want de grootouders nemen het meeste werk voor hun rekening. In de titel had ‘klein’ ook tussen haakjes mogen staan, want ouders kunnen deze dingen natuurlijk ook doen met hun kinderen. [...] 365 dingen om te doen met je kleinkind is een leuk, inspirerend boek voor grootouders die wel wat ideeën kunnen gebruiken als ze samen willen spelen, knutselen en praten met een kleinkind.
[Pieter Feller] Boekenbijlage

Het boek bevat ook veel leuke suggesties die gebruikt kunnen worden op de voorschoolse opvang, dus daar mag dit boek niet ontbreken.
[Toin Duijx]

'365 dingen om te doen met je kleinkind' is een doeboek voor opa’s en oma’s. Voor iedere dag staat er een idee om iets samen met je kleinkind(eren) te doen. Dit maakt het niet alleen leuk voor grootouders om aan te schaffen, maar ook om aan opa en oma cadeau te doen.
'365 ding'en om te doen met je kleinkind' is een mooi, dik (304 pagina’s) boek in groot formaat. Het heeft een stevige kaft en mooie kleurtonen.
[Trotse Moeders]

Een boek voor 365 dagen, dat wordt een boek dat je vaak in handen zult hebben. Het is dan ook een stevig boek, dat tegen een stootje kan.
Het begint al goed: omdat het vooral voor grootouders bedoeld is – al zullen ook ouders, juffen en meesters er graag gebruik van maken! – worden die opa’s en oma’s gewaarschuwd dat ze vanaf nu wc-rolletjes, lege flesjes nagellak, stompjes kaars, kranten en nog veel meer dingetjes gaan bewaren. Want dat soort dingen blijkt reuze handig te zijn als het op knutselen aan komt.
[...]
Op 15 september is er ook een leuke: Terug in de tijd!
Schakel de elektriciteit uit en sluit het water af… dan kun je een kind laten ervaren hoe we het vroeger zonder stelden! Een tip is hierbij dat je wel moet zorgen dat de vriezer het blijft doen…
Nog eentje dan, een winterse activiteit:
15 december: we gaan zelf een sneeuwbol maken! Met kleine figuurtjes, een leeg jampotje lijm en glitters. Hoe? Ja, dat staat uitgelegd in het boek.
Het hele jaar door leuke dingen!
Een boek dat veel gebruikt gaat worden!
En natuurlijk hoef je je niet aan die ene activiteit op die ene dag te houden, soms heb je niet in huis wat er nodig is. Of regent het pijpenstelen terwijl je naar buiten zou gaan.
[Marjo, Leestafelforum]

Om eerlijk te zijn weet ik van gekkigheid niet waar ik zou willen beginnen want ik word natuurlijk blij van het recept voor worteltjestaart maar ook van de griezelhapjes rond Halloween. En de knutselactiviteiten vind ik absoluut geweldig, vooral omdat Lucas en Eva dol zijn op knutselen net als ik. Alle ideeën passen in het seizoen waarin je je op dat moment bevindt dus er wordt volop met je mee gedacht. Dit maakt dat wij dit het ultieme cadeau vinden voor (aanstaande) opa’s en oma’s op dit moment.
[Lifestyle mommy's]

'365 dingen om te doen met je kleinkind' is een onuitputtelijke bron van inspiratie! [...]
En wat is er leuker dan samen met je kleinkind plezier te hebben en je allebei te vermaken? Het is dan altijd een feestje om bij opa en oma op bezoek te gaan, want telkens opnieuw zijn er leuke dingen om te doen. Alleen al de aandacht die je als kleinkind bij opa en oma krijgt, maakt het bezoek daar tot een feestje. Maar natuurlijk kunnen ouders ook hun voordeel doen met dit boek. Denk aan grappige, niet-alledaagse spelletjes voor een kinderfeestje of een activiteit voor een regenachtige dag. [...]
De layout van het boek ziet er aantrekkelijk uit. In oranje- en blauwtinten wordt de tekst neergezet. En de grappige illustraties van Studio Daad (Marloes van Dijk) maken 365 dingen om te doen met je kleinkind tot een perfect doeboek dat door zijn diversiteit inspiratie geeft voor jaren.
[Hannie van Grol, In de boekenkast]
 

Juist het simpele van '365 dingen om te doen met je kleinkind' is zo leuk omdat het zo haalbaar is, maar toch voor samen een hele leuke activiteit vormt. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen een verrassingspakketje versturen? Schrijf samen een kaart naar iemand anders of koop een klein cadeautje en gooi het bij iemand door de bus! En heb je nog restjes make-up? Ga lekker samen schminken!
[Hanna, Alles over speelgoed]

Een boek dat direct in het oog springt door de aantrekkelijke cover, het formaat en de dikte. Het is groot en stevig en heeft bovendien een titel die direct duidelijkheid verschaft over de inhoud. De tekeningen om de tekst heen geven aan dat het hier om zeer uiteenlopende activiteiten gaat: knutselen (kwast en schaar), uitstapjes (rugzak), koken (etenswaren) enz.
[Jenny Oreel, Kinderboekenjournaal]

10 dingen om met je kleinkind te doen
Van koekjes bakken en bezoekjes aan de speeltuin tot slingers knutselen. Grootouders die geregeld op hun kleinkinderen passen, zullen beamen dat het soms aan inspiratie ontbreekt. Het boek ‘365 dingen om te doen met je kleinkind’ inspireert je elke dag van het jaar met een leuke activiteit waar je vast nog niet aan gedacht hebt.
Dit zijn de tien activiteiten die Libelle uitgekozen heeft: Ontwerp een stad, Een indoor speurtocht, Handlettering, Gelukscroissantjes, Moestuintje aanleggen, Maak samen een bucketlist, Modderkeuken, Slaap eens onder de sterrenhemel, Doe een kleurenproefje, Dropping.
[Elke Spelters, Libelle]

Annemarie Bon en Studio Daad hebben een geweldig boek vol inspiratie samengesteld. Voor opa’s en oma’s, maar natuurlijk ook zeker voor papa’s en mama’s of de oppas. Een boek vol activiteiten om maar aan te geven dat je je (klein)kind niet hoeft te verwennen met snoep of een overdaad aan speelgoed. Het zijn juist aandacht en leuke activiteiten samen die belangrijk zijn. Het boek helpt je op weg als je even geen idee hebt. Een aanrader dus voor iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken.
[Mediasmarties]

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.