Annemarie Bon verzorgt workshops en de cursussen Voor kinderen schrijven en Kinderboeken schrijven.Annemarie Bon is een zeer ervaren schrijfdocent. Zij begeleidt sinds 2004 jaarlijks een à twee groepen volwassenen, is Schoolschrijver en publiceert zelf sinds 1986 voor kinderen en jongeren.

 

Basiscursus Schrijven voor kinderen

Tijdens deze cursus van een jaar maak je kennis met alle aspecten die aan de orde komen bij het schrijven van kinderverhalen. Je leert je eigen creativiteit te ontwikkelen en doet ervaring op met genres en verhaalelementen zoals personages, perspectief, tijd, spanningsopbouw. Ook komen leestechnische aspecten, zoals op AVI-niveau schrijven en verschillende leeftijdsgroepen en de wereld van jeugdliteratuur aan de orde.

De basiscursus is een mix van zelfstudie en workshops. De inhoud van de cursus zal mede bepaald worden door de behoefte van de deelnemers zelf. Het programma is daardoor tot op zekere hoogte flexibel.


Tijdens de bijeenkomsten bespreek je elkaars werk. Door werk van anderen te leren analyseren, word je kritischer naar je eigen teksten. Andersom ervaar je wat jouw teksten bij anderen teweeg brengen en hoe je techniek kunt inzetten om bepaalde effecten te creëren.

Bij de basistraining Voor kinderen schrijven behoort  het 'Handboek voor kinderen schrijven'.

Annemarie Bon kan ingehuurd worden voor een cursus van een jaar of voor afzonderlijke workshops over specifieke onderwerpen. Sinds 2021 organiseert zij de cursussen niet meer zelf.

Tip:
Schrijven begint met lezen. Ideeën nodig? Begin eens met deze tiplijst.

 
Artikelen lezen

De cursus is voor veel cursisten een opstapje geweest om zich te ontplooien in kinderboekenland. Sommigen lukte het daadwerkelijk hun boek en verhalen te publiceren, onder andere middels de proefopdrachten. Een aantal won een prijs bij schrijfwedstrijden. Zo eindigden zes cursisten als winnaar bij de jaarlijkse Schrijf & Schrap-wedstrijd van BKKC. Een ander realiseerde haar wens om schrijfdocent te worden en weer anderen ontwierpen goedbezochte sites.

En volgens de cursisten zelf...
Ik heb de cursus als zeer inspirerend en leerzaam ervaren; door de enthousiasmerende manier van lesgeven van Annemarie zelf, maar ook door de veelzijdigheid aan schrijfopdrachten waarop professioneel commentaar werd gegeven. De reader, samengesteld uit jarenlange werkervaring, boordevol uitleg, tips en schrijfopdrachten, was een waardevol naslagwerk en gebruik ik nog steeds. De combinatie van huiswerk bespreken, maar ook ter plekke schrijven en voorlezen, maakte elke les aangenaam afwisselend. (Overigens ook de borrel erna!)
Marja Tutert

Tijdens de cursus heb ik veel ontdekt. Het schrijven voor kinderen werd vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ik vond Annemarie goed in de individuele begeleiding. Ze gaf mij adviezen waar ik iets mee kon. Verder was er ook ruimte voor eigen inbreng.
Jeanet Kingma

Bedankt voor een geweldige cursus. Niet alleen heb ik veel geleerd en genoten van de prettige sfeer onderling, jouw cursus heeft bij mij het plezier in het schrijven vergroot en heeft me gemotiveerd om er serieus mee door te gaan. Het was elke keer weer een feestje om op de zaterdag naar Den Bosch te rijden. Nogmaals bedankt daarvoor!
Buddy Tegenbosch

Bij de cursus van Annemarie is mijn basis gelegd voor het schrijven voor kinderen. Alle geschreven en ongeschreven regels, die je behoort te weten, kwamen in de cursus naar voren. Doordat Annemarie zoveel ervaring heeft, kan ze je goed adviseren over de keuzes die je maakt. Ik ontdekte tijdens de cursus dat je heel authentiek kan blijven, terwijl je wel de regels hanteert. Als je iets wilt leren schrijven voor kinderen, dan moet je echt bij Annemarie zijn. Zij heeft de kennis en de passie voor het vak, bovendien is het ook nog gewoon een heel leuk mens!
Liesbeth Rosendaal

Ik heb genoten van Annemaries cursus. Ze weet ontzettend veel over het schrijven voor kinderen. Haar eigen schrijfervaring is heel breed en daar profiteren wij cursisten van. Annemarie sprankelt van enthousiasme en energie. Ze luistert heel goed en zorgt snel voor een veilig gevoel in de groep waardoor we de resultaten van onze schrijfexperimenten durven te delen met haar en de groep. Annemarie weet vervolgens feilloos te vertellen wat er goed is aan onze verhalen - en wat er beter kan. Wat heb ik veel geleerd... En wat heb ik veel gelachen.
Jennifer Hofstede

De cursus van Annemarie zit buitengewoon gedegen in elkaar. De nadruk ligt op techniek, waarbij Annemarie ook zeker ruimte geeft voor het ontwikkelen van je eigen stijl.
Je maakt veel schrijfkilometers en krijgt onderweg gericht concrete en directe feedback op je werk, altijd opbouwend. Dat varieert van interpunctie, zinsbouw, show don't tell en dialoog tot thema van je verhaal. Je moet wel met kritiek kunnen omgaan en open staan voor aanbevelingen van een ervaren schrijfster.
Ik zag bij mezelf en bij mijn medecursisten een enorme groei in hun schrijfontwikkeling. Maar vooral was de cursus geweldig leuk en kreeg ik er elke keer veel energie van. En wat is nu motiverender dan dat?
Lidwien van Bommel

Ik heb de lessen ervaren als leuk, gezellig, zeer deskundig en leerzaam. Ook de mailwisseling en feedback tussendoor waren fijn.
Monique Juch-Slabbekorn

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.