Annemarie Bon verzorgt workshops en de cursussen Voor kinderen schrijven en Kinderboeken schrijven.Annemarie Bon is een zeer ervaren schrijfdocent. Zij begeleidt sinds 2004 jaarlijks een à twee groepen volwassenen, is Schoolschrijver en publiceert zelf sinds 1986 voor kinderen en jongeren.

 

Basiscursus Schrijven voor kinderen

Wil je ontdekken of je talent hebt om verhalen voor kinderen te schrijven en wil je weten wat er in de beroepspraktijk allemaal bij komt kijken? In een groep van minimaal zes tot maximaal twaalf deelnemers kun je kennismaken met alle aspecten die met schrijven van kinderverhalen te maken hebben. Je leert je eigen creativiteit te ontwikkelen en doet ervaring op met genres en verhaalelementen zoals personages, perspectief, tijd, spanningsopbouw. Ook komen leestechnische aspecten, zoals op AVI-niveau schrijven en  verschillende leeftijdsgroepen en de wereld van jeugdliteratuur aan de orde.

De basiscursus is een mix van zelfstudie en workshops. De inhoud van de cursus zal mede bepaald worden door de behoefte van de deelnemers zelf. Het programma is daardoor tot op zekere hoogte flexibel.

Van deelnemers wordt naast aanwezigheid tijdens de workshops, de nodige zelfwerkzaamheid verwacht om ten volle te kunnen profiteren van de geboden lesstof. Reken op minstens twee dagdelen per week, maar hoe meer tijd je ervoor uittrekt, hoe sneller je je ontwikkelt. Dat ligt dus gedeeltelijk aan jezelf.

Tijdens de bijeenkomsten bespreek je elkaars werk. Door werk van anderen te leren analyseren, word je kritischer naar je eigen teksten. Andersom ervaar je wat jouw teksten bij anderen teweeg brengen en hoe je techniek kunt inzetten om bepaalde effecten te creëren. Omdat schrijven een persoonlijk proces is, kun je jezelf gaandeweg tegenkomen, maar vooral zul je merken hoeveel plezier schrijven je te bieden heeft.

Bij de basistraining Voor kinderen schrijven behoort uitgebreid studiemateriaal.

Voor inschrijving vindt een informele intake plaats, middels een (telefonisch) gesprek en eventueel een ingestuurd verhaal. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Een afgeronde opleiding aan de pabo of de school voor journalistiek, een studie Nederlands of een creatieve studie, zoals de richting illustratief aan de kunstacademie, of werkzaamheden op het redactionele vlak, is echter een pré. Wel is het aan te raden dat je al eens wat geëxperimenteerd hebt met het schrijven van kinderverhalen en niet blanco aan deze cursus begint.

De basiscursus bestaat uit vijf bijeenkomsten en wordt gehouden in de Expeditieruimte van de Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45 te ‘s-Hertogenbosch op zaterdagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur. De Verkadefabriek ligt op 10 minuten loopafstand van Centraal Station. Ingeval van een lockdown vinden de lessen online plaats met Microsoft Teams.

In seizoen (2021-2022) gaat de cursus niet door.


Tip:
Schrijven begint met lezen. Ideeën nodig? Begin eens met deze tiplijst.

 
Artikelen lezen

De cursus is voor veel cursisten een opstapje geweest om zich te ontplooien in kinderboekenland. Sommigen lukte het daadwerkelijk hun boek en verhalen te publiceren, onder andere middels de proefopdrachten. Een aantal won een prijs bij schrijfwedstrijden. Zo eindigden zes cursisten als winnaar bij de jaarlijkse Schrijf & Schrap-wedstrijd van BKKC. Een ander realiseerde haar wens om schrijfdocent te worden en weer anderen ontwierpen goedbezochte sites.

En volgens de cursisten zelf...
Ik heb de cursus als zeer inspirerend en leerzaam ervaren; door de enthousiasmerende manier van lesgeven van Annemarie zelf, maar ook door de veelzijdigheid aan schrijfopdrachten waarop professioneel commentaar werd gegeven. De reader, samengesteld uit jarenlange werkervaring, boordevol uitleg, tips en schrijfopdrachten, was een waardevol naslagwerk en gebruik ik nog steeds. De combinatie van huiswerk bespreken, maar ook ter plekke schrijven en voorlezen, maakte elke les aangenaam afwisselend. (Overigens ook de borrel erna!)
Marja Tutert

Tijdens de cursus heb ik veel ontdekt. Het schrijven voor kinderen werd vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ik vond Annemarie goed in de individuele begeleiding. Ze gaf mij adviezen waar ik iets mee kon. Verder was er ook ruimte voor eigen inbreng.
Jeanet Kingma

Bedankt voor een geweldige cursus. Niet alleen heb ik veel geleerd en genoten van de prettige sfeer onderling, jouw cursus heeft bij mij het plezier in het schrijven vergroot en heeft me gemotiveerd om er serieus mee door te gaan. Het was elke keer weer een feestje om op de zaterdag naar Den Bosch te rijden. Nogmaals bedankt daarvoor!
Buddy Tegenbosch

Bij de cursus van Annemarie is mijn basis gelegd voor het schrijven voor kinderen. Alle geschreven en ongeschreven regels, die je behoort te weten, kwamen in de cursus naar voren. Doordat Annemarie zoveel ervaring heeft, kan ze je goed adviseren over de keuzes die je maakt. Ik ontdekte tijdens de cursus dat je heel authentiek kan blijven, terwijl je wel de regels hanteert. Als je iets wilt leren schrijven voor kinderen, dan moet je echt bij Annemarie zijn. Zij heeft de kennis en de passie voor het vak, bovendien is het ook nog gewoon een heel leuk mens!
Liesbeth Rosendaal

Ik heb genoten van Annemaries cursus. Ze weet ontzettend veel over het schrijven voor kinderen. Haar eigen schrijfervaring is heel breed en daar profiteren wij cursisten van. Annemarie sprankelt van enthousiasme en energie. Ze luistert heel goed en zorgt snel voor een veilig gevoel in de groep waardoor we de resultaten van onze schrijfexperimenten durven te delen met haar en de groep. Annemarie weet vervolgens feilloos te vertellen wat er goed is aan onze verhalen - en wat er beter kan. Wat heb ik veel geleerd... En wat heb ik veel gelachen.
Jennifer Hofstede

De cursus van Annemarie zit buitengewoon gedegen in elkaar. De nadruk ligt op techniek, waarbij Annemarie ook zeker ruimte geeft voor het ontwikkelen van je eigen stijl.
Je maakt veel schrijfkilometers en krijgt onderweg gericht concrete en directe feedback op je werk, altijd opbouwend. Dat varieert van interpunctie, zinsbouw, show don't tell en dialoog tot thema van je verhaal. Je moet wel met kritiek kunnen omgaan en open staan voor aanbevelingen van een ervaren schrijfster.
Ik zag bij mezelf en bij mijn medecursisten een enorme groei in hun schrijfontwikkeling. Maar vooral was de cursus geweldig leuk en kreeg ik er elke keer veel energie van. En wat is nu motiverender dan dat?
Lidwien van Bommel

Ik heb de lessen ervaren als leuk, gezellig, zeer deskundig en leerzaam. Ook de mailwisseling en feedback tussendoor waren fijn.
Monique Juch-Slabbekorn

Nieuws

Vertalingen

Niks te doen tijdens corona? Nou, voor schrijvers en vertalers gaat het werk gewoon door! Lees meer...

Brandbrief

Afgelopen donderdag overhandigde een delegatie van kinderboekenmakers een brandbrief aan minister Van Engelshoven van OCW in het Kinderboekenmuseum. Wij makers missen al jaren een groot deel van ons inkomen doordat leenrechtvergoedingen via dBos niet goed geregeld zijn. Lees meer...

Neem de regie!

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van ieder mens. De makers van jeugdboeken ondersteunen van harte het Leesoffensief om het lezen in Nederland te bevorderen, bijvoorbeeld via het uitlenen van jeugdboeken via de Bibliotheek op school. Maar de makers hebben daarbij wel recht op een billijke vergoeding voor de uitgeleende boeken. Dat is al jaren niet het geval. Daarom voeren jeugdboekenmakers actie! Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...