De boeken van Haas bieden een volledig pakket voor jonge kinderen, van prentenboeken voor kleuters tot voorleesverhalen en zelfleesboekjes voor groep 3 en 4, van AVI-start tot AVI M4. De meeste zijn via deze site te koop. Voor Kleuteruniversiteit ontwikkelden auteur Annemarie Bon en illustrator Gertie Jaquet projecten bij 'En de groeten van Haas' en 'Haas in de stad'. Maar ook met de lessuggesties op deze pagina en de werkbladen kunt je dagenlang plezier hebben of een project rondom Haas houden.

 

Lesbrief bij 'Haas redt het bos'

Haas redt het bos

Bij 'Haas redt het bos' is door uitgeverij Moon samen met de makers van Haas een uitgebreide lesbrief gemaakt voor de groepen 1 t/m 3, waarmee je weken lang aan de slag kunt gaan. Download de lesbrief hier.

 

Voorlezen: Niks te doen

Niks te doen

Misschien verveelt je kind of leerling zich in deze tijden van corona. Heel soms verveelt Haas zich ook, bijvoorbeeld tijdens dit avontuur uit 'En de groeten van Haas'.
Download het verhaal hier.
Wil je het hele boek lezen? Je kunt het op deze site bestellen.
 

Kijkplaat: Haas in de stad

metro Haas in de stad

Wat een leuke kijkplaat bij 'Haas in de stad' is dit! Download hem hier en toon hem op het digibord. Kinderen uit groep 1 t/m 3 kunnen er in de kring bij vertellen. Kinderen uit groep 4 en 5 kunnen er zelf een verhaaltje bij schrijven. Natuurlijk lees je na afloop het verhaal 'Heen en weer' voor in de klas.
 

Een flipboekje van Haas

flipboekje Haas

Al is er met techniek van alles mogelijk op filmgebied, er gaat niets boven je eigen flipboekje maken.

Download de werkbeschrijving hier.

Download het flipboekje zelf hier.
 

Een levensgrote boekenstandaard van Haas

boekenstandaard Haas

Voor extra voorleesplezier in de klas! Maak deze boekenstandaard van Haas en kinderen kijken nog meer uit naar het vervolg van het verhaal. Download de werkbeschrijving hier.
 

Kleur mee met de grote reis van Haas

en de groeten van Haas

'En de groeten van Haas' is een heerlijk voorleesboek voor kinderen van groep 2 tot en met groep 5, vol grappige en spannende avonturen. Wil je je leerlingen extra laten meegenieten, laat ze dan telkens als Haas een beetje verder reist dat op deze landkaart inkleuren. Print de kleurplaat op A3-formaat uit, dan kunnen de kinderen er desgewenst ook zelf nog wat bij tekenen of plakken.

Ben je leerkracht in groep 2, dan kun je ook werken met het lespakket 'Reizen met Haas' van Kleuteruniversiteit. Gertie Jaquet en Annemarie Bon ontwikkelden dit pakket zelf. Je kunt er wekenlang mee aan de slag, terwijl je ondertussen aan alle kerndoelen werkt.

Je kunt de kleurplaat hier downloaden.
 

Griezelen: De mummie van Hetsjoepkip

griezelverhaal Haas

Een griezelverhaal van Haas? Kan dat? Eigenlijk zijn de verhalen van Haas nooit echt griezelig. Toch is er één uitzondering: De mummie van Hetsjoepkip uit Een jaar lang feest met Haas. Dat verhaal krijg je cadeau. Maar wees gewaarschuwd: lees het niet vlak voor het slapen gaan.
Je kunt het verhaal hier downloaden.
 

Een voelboekje van Haas (peuters)

voelboekje

Voelen is wat peuters het liefste doen. Met dit boekje maken ze spelenderwijs kennis met Haas, Haai, Kip, Stinkie, Raaf en Schaap. Je zult zien dat peuters er geen genoeg van krijgen te voelen aan de verschillende materialen. Wil je het resultaat alvast zien? Kijk dan hier.

Het boekje is niet moeilijk te maken. Je hebt er wat stevig papier voor nodig en wat tactiele materialen.
Download de werkbeschrijving hier.
Download het boekje hier.
Ga maar snel aan de slag!
 

Zingen met Haas

lied van Haas

Zoek je een leuke manier om kinderen met Haas en zijn vrienden te laten kennismaken? Oefen dan 'Het lied van Haas', geschreven door Jan de Waard.
De leerlingen zullen extra gemotiveerd zijn als ze eerst naar de uitvoering van kinderkoor X-app luisteren en ondertussen kijken naar de leukste illustraties van Gertie Jaquet.
Het geanimeerde 'Lied van Haas' vind je hier.
De bladmuziek vind je hier. 
De complete tekst van het lied vind je hier.
 

Haak je eigen Haas

gehaakte Haas

Werk je in de klas met Haas? Dan is een zelfgehaakte Haas ideaal voor de verteltafel. Haas  Mirjam Drijver schreef het patroon speciaal voor alle Haas-fans. Download het patroon hier en ga maar snel aan de slag.
 

Klassikale zoekplaat Haas (groep 1 t/m 3)

zoekplaat Haas

Laat deze poster op groot formaat uitprinten en hang hem op in de klas. U kunt hem natuurlijk ook via het digibord vertonen. De kinderen kunnen er hun fantasie op los laten, maar met onze lesbrief in de hand, kunt u meteen werken aan de kerndoelen voor beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid.
Download hier de poster.
Download hier de lesbrief.
 

Theaterlezen met stokpopjes (groep 3 & 4)

stokpopjes

Voor veel beginnende lezers is vlot en vloeiend lezen met de juiste intonatie niet eenvoudig. Theaterlezen helpt bij dat leerproces, zeker als ook nog stokpopjes worden ingezet bij het uitspelen van de scènes. De zelfleesboekjes van Haas lenen zich uitstekend voor dit doel. Je kunt de meeste boekjes via deze site bestellen. Ze zijn ook opgenomen in de bundel 'Haas en zijn vrienden'. En je kunt ze ook als e-book lenen via de online bibliotheek. De boekjes met de AVI-niveaus start, M3 en E3 zijn namelijk in dialoogvorm geschreven, waarbij een portretje aangeeft wie de bijbehorende tekst zegt. Iedere lezer kiest een of meer rollen en leest die voor. Je kunt dit in de klas, gebruiken, maar zeker ook thuis met een volwassene of ouder broertje of zusje samen.

Download hier de stokpopjes in zwart-wit om zelf te kleuren. Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, Neef.  Poes, Hond, WolfRat, Big, MuisSpook, Vos, KipUil, Haas, Raaf.

Download hier de stokpopjes in kleur.Das, Stinkie, Mol.  Dolfijn, Duif, Neef.  Poes, Hond, Wolf.  Rat, Big, MuisSpook, Vos, Kip.Uil, Haas, Raaf.

Download hier despeciale lesbrief Theaterlezen met stokpopjes van Haas en zijn vrienden.

Nieuws

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.