A

portret 2018.jpg

A van Annemarie Bon
Ik ben geboren in Den Bosch als de oudste van vier kinderen. Mijn vader was vertegenwoordiger en verkocht leermiddelen voor de basisschool. Regelmatig ging ik met hem mee als hij op pad was. Ik was dol op tekenen, knutselen en lezen. Door het werk van mijn vader waren knutsel- en tekenspullen altijd volop voorhanden. Toch was rekenen mijn lievelingsvak. Ik vroeg zelfs rekenboekjes voor haar verjaardag. Van een klas hoger, dat wel.

Na de basisschool ging ik naar de mms, de middelbare meisjesschool. Die school bestaat nu niet meer. Het was iets tussen havo en vwo in. Ik vond te veel dingen leuk: Nederlands, tekenen, biologie en wist niet welke richting ik als vervolgstudie ze moest kiezen. Ik ben vrij willekeurig naar de laboratoriumschool gegaan en ben biochemisch ingenieur geworden. Die opleiding rondde ik succesvol af, ook al kreeg ik alleen maar een voldoende voor mijn practicum afstudeeropdracht omdat ik zo goed beschreef waarom alles was mislukt. En ook al was ik een jaar ziek thuis met tuberculose. Tentamens werden gewoon thuis afgenomen.
Maar het (saaie) werk in een laboratorium bleek me uiteindelijk helemaal niet te bevallen en niet alleen door onhandigheid. Een paar jaar hield ik het vol in een ziekenhuislaboratorium, waar ik onder andere bloed, plasjes, poep, maaginhoud en sperma moest onderzoeken. Ik ben toen snel wat anders gaan doen.

Als eerste nam ik met iemand anders het beheer van een biowinkel op me.
Vervolgens had ik het geluk om bij het Brabants Dagblad als freelance journalist te kunnen gaan werken. Ik heb daar negen jaar gewerkt. Steeds vaker schreef ik stukjes voor de kinder- en jongerenpagina's. Zo leuk vond ik dat en zo leuk vonden anderen die stukjes, dat ik in 1991 hoofdredacteur van het kinderblad Taptoe werd. Dat blad schreef ik voor de helft zelf vol. Daarnaast begon ik in die tijd zelfleesverhaaltjes voor Okki en informatieve boekjes te schrijven.
Van het een kwam het ander en ik ontwikkelde me tot een soort duizendpoot, die voor alle leeftijden fictie, non-fictie en educatief materiaal ontwikkelt. Sinds 2002 ben ik full time auteur en heb ondertussen meer dan 150 titels op mijn naam staan. Onder Boeken (zie de knop links) en Producties op deze site vind je daar veel informatie over.

Bekend zijn mijn boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar, de vele AVI-boekjes, en haar jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.
Tevens bezoekt ik jaarlijks veel scholen en geef ik lezingen over leespromotie, leren lezen en schrijven voor kinderen.
Ik heb twee zonen. Matthijs en Daan en een kleinkind Fenne. Fotograaf Marijn Olislagers maakte deze foto.

Meer weten?
Marijn Olislagers maakte dit filmpje voor volwassenen van me, waarin ik vier vreemde vragen beantwoord.
En in dit filmpje kom je te weten hoe het informatieve boek Fake! tot stand gekomen is.

 

 

Nieuws

Getipt

Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & Van Esbroek tipt elke week in Groot Goeree Overflakkee een boek. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Lang, heel lang geleden…’. Dat vinden Sandra Klaassen en ik (Annemarie Bon) natuurlijk superleuk!

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.