A

portret 2018.jpg

A van Annemarie Bon
Annemarie Bon is geboren in Den Bosch en is de oudste van vier kinderen. Ze heeft één zus Ingrid en twee broers, Peter en Gerard. Haar vader was vertegenwoordiger en verkocht leermiddelen voor de basisschool. Regelmatig ging Annemarie met hem mee als hij op pad was. Ze was dol op tekenen, knutselen en lezen. Door het werk van haar vader waren knutsel- en tekenspullen altijd volop voorhanden. Toch was rekenen haar lievelingsvak. Ze vroeg zelfs rekenboekjes voor haar verjaardag. Van een klas hoger, dat wel.

Na de basisschool ging Annemarie naar de mms, de middelbare meisjesschool. Die school bestaat nu niet meer. Het was iets tussen havo en vwo in. Annemarie vond te veel dingen leuk: Nederlands, tekenen, biologie en wist niet welk beroep ze moest kiezen. Ze is vrij willekeurig naar de laboratoriumschool gegaan en is biochemisch analiste geworden. Die opleiding rondde ze succesvol af, ook al kreeg ze alleen maar een voldoende voor haar practicum afstudeeropdracht omdat ze zo goed beschreef waarom alles was mislukt. En ook al was ze een jaar ziek thuis met tuberculose. Tentamens werden gewoon thuis afgenomen.
Maar het (saaie) werk in een laboratorium bleek haar uiteindelijk helemaal niet te bevallen en niet alleen door gebrek aan handigheid, zeg maar onhandigheid. Een paar jaar hield ze het vol in een ziekenhuislaboratorium. Daar moest ze bloed, plasjes, poep, maaginhoud en nog veel meer vieze dingen onderzoeken. Annemarie is toen snel andere dingen gaan doen.

Als eerste nam ze met iemand anders het beheer van een biowinkel op zich.
Vervolgens had ze het geluk om bij het Brabants Dagblad als freelance journalist te kunnen gaan werken. Ze heeft daar negen jaar gewerkt. Steeds vaker schreef ze stukjes voor de kinder- en jongerenpagina's. Zo leuk vond ze dat en zo leuk vonden anderen die stukjes, dat ze in 1991 hoofdredacteur van het kinderblad Taptoe werd. Dat blad schreef ze voor de helft zelf vol. Daarnaast begon ze in die tijd zelfleesverhaaltjes voor Okki en informatieve boekjes te schrijven.
Van het een kwam het ander en Annemarie ontwikkelde zich tot een soort duizendpoot, die voor alle leeftijden fictie, non-fictie en educatief materiaal ontwikkelt. Sinds 2002 is ze full time schrijfster. Ze heeft ondertussen meer dan 150 titels op haar naam staan. Onder Boeken (zie de knop links) en Producties op deze site vind je daar veel informatie over.

Annemarie Bon staat onder andere bekend om de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar, de vele AVI-boekjes, de boeken van Goudkust en haar jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.
Tevens bezoekt zij jaarlijks veel scholen en geeft ze inspirerende lezingen en cursussen over leespromotie, leren lezen en schrijven voor kinderen.
Annemarie Bon heeft twee zonen. Matthijs, die eigenaar van het ict-bedrijf Raak ICT is, en Daan, die mede-eigenaar is van eetcafé De Palm in Den Bosch. Ze zijn al net zo ondernemend als hun moeder en hun vader, fotograaf Marijn Olislagers die deze mooie foto maakte.

Meer weten?
Marijn Olislagers maakte dit filmpje voor volwassenen van me, waarin ik vier vreemde vragen beantwoord.
En in dit filmpje kom je te weten hoe het informatieve boek Fake! tot stand gekomen is.

Nieuws

Gratis lezing!

Dankzij een nieuwe steunmaatregel van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale kan een school, bibliotheek, gevangenis, museum, AZC of culturele instelling bijvoorbeeld gratis twee bezoeken/optredens/lezingen van een schrijver boeken. Ook van mij dus! Heb je hier belangstelling voor, neem dan via het contactformulier op deze website contact met me op. Heb je hier belangstelling voor, wees er dan snel bij, want op=op.

Vertalingen

Niks te doen tijdens corona? Nou, voor schrijvers en vertalers gaat het werk gewoon door! Lees meer...

Brandbrief

Afgelopen donderdag overhandigde een delegatie van kinderboekenmakers een brandbrief aan minister Van Engelshoven van OCW in het Kinderboekenmuseum. Wij makers missen al jaren een groot deel van ons inkomen doordat leenrechtvergoedingen via dBos niet goed geregeld zijn. Lees meer...

Neem de regie!

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van ieder mens. De makers van jeugdboeken ondersteunen van harte het Leesoffensief om het lezen in Nederland te bevorderen, bijvoorbeeld via het uitlenen van jeugdboeken via de Bibliotheek op school. Maar de makers hebben daarbij wel recht op een billijke vergoeding voor de uitgeleende boeken. Dat is al jaren niet het geval. Daarom voeren jeugdboekenmakers actie! Lees meer...

Hoe maak je een boek?

Worden wat je wil? Nou, schrijver natuurlijk! 'Hoe maak je een boek' is uitverkozen als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2021! Superleuk natuurlijk! Ik kom er graag op school of in de bibliotheek over vertellen (via De Schrijverscentrale)

Fake news

Fake! komt niet alleen uit in Rusland en Zuid-Korea, maar ook in Hongarije! Geen Fake news, echt waar. Lees meer...