R

R van Richtlijn
 

Cara Loca

Veel kinderboekenauteurs schrijven ook teksten voor educatieve uitgeverijen. Je krijgt dan als auteur richtlijnen mee over bijvoorbeeld onderwerp, leestechnisch niveau, lengte en educatieve doelen.
Auteurs krijgen echter ook vaak richtlijnen mee die te maken hebben met gevoeligheidseisen. Educatieve uitgevers willen namelijk zoveel mogelijk geld verdienen aan hun methodes en daarom niemand voor het hoofd stoten, zoals zwaar conservatief religieuze scholen. Daarom bevatten de richtlijnen een aantal taboes, zoals geen dino's, geen evolutie, geen kermis, geen heksen, geen sprekende dieren en ga zo maar door.
Ik vind dergelijke censuur vreselijk. Evolutie ontkennen is onwetenschappelijk. En fantasiewezens als taboe beschouwen is geestdodend voor de creatieve ontwikkeling van kinderen.
Ik schrijf graag educatief materiaal voor kinderen, maar als er aan me gevraagd wordt aan zulke richtlijnen te voldoen, zeg ik NEE.

Nieuws

Nog verser van de pers

Een bundel met dertien sprookjes om zelf te lezen: Lang, heel lang geleden. Prachtig geïllustreerd door Sandra Klaassen. 174 pagina's met nagenoeg op elke bladzijde illustraties, waarvan vele paginagroot en dat voor een heel zacht prijsje! Zie verder bij boeken 6+.

Vers van de pers

In het vijfde deeltje van Stoere Steffie gaat onze heldin met de eerste maanlanding mee! 'Stoere Steffie naar de maan' ligt nu in de boekwinkel! Heerlijk voor beginnende lezers die een verhaal zoeken met een historische achtergrond. Met illustraties van Marja Meijer.

Oppassen

Vandaag in NRC: Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek, een reconstructie over kindermishandeling door falsificatie. Ik schreef daar in 2006 het boek 'Oppassen' over. Nog altijd te leen bij de bibliotheek, ook als e-boek en niet te vergeten ook te koop bij de boekhandel. Het verscheen bij Holkema & Warendorf, Aerial, Malmberg en Moon met wisselende covers. Het boek is ook in Duitsland verschenen onder de titel 'Mette unter Verdacht'.

Meest uitgeleend

Elk jaar krijgen schrijvers een overzicht van hun door de bieb uitgeleende boeken in verband met leenrechtvergoeding. Het geeft ook inzicht in welke boeken het meest uitgeleend zijn. In 2022 was dit mijn top 10: 1. Ik eet je op 2. Pas op Sis 3. Een mop is top 4. Het geheim van Mees en Merel 5. Stoere Steffie bij de dino's 6. Naar het bos 7. Kom mee naar mijn tuin 8. Er was eens 9. Hiep hiep Haas 10. Haas en zijn vrienden En mijn meest uitgeleende e-boek? Dat was 'Challenge'.